Statlig leverantör höjer priserna på bland annat handdesinfektion. Foto: TT

Apoteken: Vi kommer inte höja priserna på handsprit

Uppdaterad
Publicerad

Staten, kommuner och regioner har sett extremt höjda priser på handdesinfektion och andra hygienprodukter från en av sina leverantörer – men vanliga konsumenter verkar inte behöva oroa sig för samma typer av prishöjningar, visar SVT Nyheters rundringning till ett antal apotekskedjor.

Den statliga leverantören Procurator Sverige AB har höjt sina priser på hygien- och städprodukter med 900 procent efter att ha hävdat ”force majeure” och fått möjlighet att frångå det ursprungliga avtalet. Det gör att myndigheterna tvingas betala upp till tiofaldigt högre priser för bland annat handdesinfektionsmedel.

Efterfrågan är stor på handsprit även för vanliga konsumenter. Kommer priserna på den eftertraktansvärda handspriten höjas även för allmänheten på de vanligaste apotekskedjorna? Svaret blir nej, när SVT Nyheter ringer runt till fyra av de största kedjorna. Dock uppger alla att det råder brister hos leverantörerna och att det är svårigheter att fylla på lagren under perioder.

Coronapandemin

– Vi märker ju av ett stort köptryck, framförallt för två veckor sedan när alla bunkrade handsprit. Men den bunkringen har avtagit. Men vi har inga signaler på att våra leverantörer försöker skörta upp oss, vi har långa avtal som kommer att fortsätta att löpa. Vi väntar inga dramatiska prishöjningar, säger Markus Sjöqvist, kommunikationschef på Apoteket.

”Vill inte kapitalisera på folks oro”

Sebastian Wickberg, kommersiellt ansvarig på Lloyds apotek, säger att de inte kommer att höja priserna.

– Vi vill inte kapitalisera på folks oro. Vi följer också branschens rekommendationer att varje kund får köpa max fem förpackningar.

Andreas Rosenlund, presskontakt på Kronans apotek säger att deras leverantörer än så länge inte har höjt priserna på handsprit, men att det är en bristvara som de lägger mycket fokus på att få fram.

– Vi har inte gjort några oskäliga prishöjningar.

Apotek Hjärtat uppger att inte heller deras leverantörer har höjt priserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet