Anne Carlsson, ordförande reumatikerförbundet och Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening möttes i en debatt i Aktuellt. Foto: SVT

Apoteksutredningen sågas

Uppdaterad
Publicerad

– Det här låter som vi är kvar på ruta ett. Man har överhuvudtaget inte tittat på kunderna eller patienterna . Det säger Anne Carlsson, ordförande i reumatikerförbundet, efter att regeringens apoteksutredning presenterats i dag.

Skriv in i lagen att apoteken ska vara skyldiga att hålla rimliga lager. Det föreslår regeringens apoteksutredning, som presenteras för socialminister Göran Hägglund idag.

Apoteken ska också enligt utredarens förslag tvingas enligt lag att berätta för kunderna om medicin de saknar finns hos någon konkurrent. Efter avregleringen 2009 har många upplevt att lagerhållningen försämrats, skriver apoteksutredningen.

SVT granskar apoteken

Anne Carlsson debatterade förslaget i Aktuellt med Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, och var starkt kritisk.

-Den här sökmotorn är ju ett förslag, men då har man ju inte förstått att kunden vill ha sina läkemedel på samma ställe vid samma tillfälle. Vi vill inte gå runt till en massa apotek och hämta, säger Carlsson.

Johan Wallér menar att utredningen har en hel del bra förslag, men att  grundproblemet kvarstår.

-Kunderna har fortfarande problem att hitta sina läkemedel direkt när de kommer till apoteket.

-Apoteken måste få bättre möjligheter att påverka sin situation, att kunna se till att läkemedel finns tillgängliga när vi beställer dem. Den här så kallade 24-timmarsregeln kan inte bara gälla för apoteken utan måste även gälla för leverantörerna.

Enligt utredarna kan man inte lägga det på de andra leden utan det måste läggas på marknaden, lösas där,  och inte regleras. 

-Då måste man ha möjlighet att ställa krav på dem som levererar till apoteken. Klarar det inte det ska man ha möjlighet att gå till någon annan leverantör, men det kan inte apoteken göra  i dag. Utan makten att leverera till apoteken ligger hos leverantörerna.    

Är det leverantörerna som är problemet? 

-Ingen aning. Då har vi en lagstiftning som säger att de flesta läkemedel ska tillhandahållas inom 24 timmar och då tycker jag att lagstiftaren ska se till att den lagen följs annars får man ändra på lagen, säger Carlsson.

-Jag vill att mina medlemmar ska få sina läkemedel inom stipulerad tid.

-Som sjuk orkar man inte åka runt och leta läkemedel. Jag har medlemmar som berättat för mig att de åkt runt i taxi till apotek efter apotek  och inte får tag i sina läkemedel. Man måste gå till grunden om vad det handlar om egentligen.

Nu säger man att apoteken ska ha större lager, är det inte  bra?

-Det är jättebra. Om man bara har hemma de läkemedel som väldigt många har.  Men i dag är det så att apoteken vill inte ha hemma de läkemedel som är lite dyrare och det kan jag kanske förstå eftersom man inte tjänar pengar på det.

-Men det innebär att vi som patienter får gå runt på en massa apotek för att få tag i våra läkemedel. Det är inte acceptabelt, menar Carlsson.

Slutsatsen verkar vara så att inget kommer att hända?

-Nää

-Det finns en stor risk för det, vi ska förstås ta till oss de positiva som finns i förslaget, säger Wallér.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet