Hemleverans av matkasse med varor. Foto: Nora Lorek / TT

App hjälper frivilliga hjälpa isolerade

Publicerad

Många svenskar vill hjälpa till när landet är i kris. Volontärbyrån hjälper frivilliga att komma i kontakt med organisationer i behov av hjälp. Och organisationen Fikk har en applösning som organiserar frivilliga att på ett säkert sätt leverera medicin och mat till isolerade.

När den allvarliga covid-19-pandemin drabbat Sverige är det många som vill hjälpa till. Johan Skinnars startade en Facebookgruppen covid-19 Frivilliga i Sverige för att samla frivilliga. Och tillsammans med organisationen Fikk har han hittat en lösning att sätta dem i arbete.

– När man sitter i självkarantän så har vi ett journummer man kan ringa. När vi tagit emot ärendet så delegerar vi det till frivilliga, säger Johan Skinnars.

Arbetet organiseras via en app som Fikk i vanliga fall använder för att organisera volontärer vid andra krissituationer. Det man kan få hjälp med är hemleverans av mat och mediciner.

Vill hjälpa isolerade att klara karantänen

Tanken var från början att bygga ett register som frivilliga kunde anmäla sig till så att det fanns mankraft när det behövdes. Strax efter att Facebookgruppen startats hörde organisationen Fikk, Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof, av sig och ville samarbeta. Nu har gruppen över 14 000 medlemmar och arbetet i appen är redan i gång.

Än så länge är det bara ett tiotal ärenden per dag men Johan Skinnars och hans kollegor på Fikk räknar med att de kommer att bli betydligt fler.

Tuff tid för ideella organisationer

Men det finns fler sätt att hjälpa till. Anna Snell jobbar på organisationen Volontärbyrån.

– Intresseanmälningarna på vår sajt har gått upp med 25 procent de två senaste veckorna jämfört med veckorna innan, berättar hon.

Stort behov av hjälp

Volontärbyrån kopplar ihop personer som vill engagera sig med organisationer som behöver just volontärer. Anna Snell berättar att flera ideella organisationer drabbas hårt av de effekterna pandemin har på det svenska samhället.

I coronatider sker till exempel utbildningar digitalt och utdelning av mat till hemlösa har flyttat utomhus för att minska risken för smitta.

Hur gör man om man vill hjälpa till?

– Ja, man kan såklart kolla hos oss. Man kan också höra av sig till lokala organisationer, som Rödakorskretsar, församlingar och lokalföreningar, säger Anna Snell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet