Kristdemokraterna är i en djup politisk kris, menar SVT Nyheters kommentator Mats Knutson. Foto: SVT & TT

”Är det någon som behöver ett mirakel så är det KD”

Uppdaterad
Publicerad
I dag torsdag är det Kristdemokraternas dag i Almedalen. Mats Knutson, SVT Nyheters politiska kommentator, svarar på tre frågor om partiet.

Vilka blir de viktigaste politiska budskapen?

Kristdemokraterna kommer att fokusera på de äldres situation. Partiet presenterar idag ett förslag om höjt bostadstillägg för pensionärer, ett förslag som skulle förbättra ekonomin för många pensionärer.

Tidigare i vår har Kristdemokraterna lagt förslag om sänkt skatt för pensionärer så att hela skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare avskaffas. Uppenbart vill Kristdemokraterna nu rikta in sitt politiska budskap mot landets pensionärer.

LÄS MER: Knutson om L: ”Samarbete med Socialdemokraterna riskabel manöver”

Hur är läget för Kristdemokraterna idag?

Kristdemokraterna är i en djup politisk kris. Partiet ligger klart under riksdagsspärren i opinionsmätningarna och har aldrig tidigare legat så här lågt i opinionen under en så lång sammanhängande period.

Det bekymmersamma för partiet är också att det är svårt att skönja någon vändpunkt. Kristdemokraterna har försökt att gå i en mer konservativ riktning sedan partiledarbytet 2015 och planen har varit att locka missnöjda moderatväljare, men den planen har hittills misslyckats.

De flesta missnöjda moderater har i stället gått till Sverigedemokraterna och till Centerpartiet.

LÄS MER: Knutson om S: ”Mandatperioden började som en mardröm”

Vilka är Kristdemokraternas stora utmaningar?

Partiet har mycket stora utmaningar. Det är nu nere på opinionsnivåer som rimligen ger varje partistrateg skrämselhicka. Att vända opinionsutvecklingen blir svårt. Risken den här gången är överhängande att partiet åker ur riksdagen i valet 2018.

Traditionella KD-frågor som familjepolitik rankas numera lågt bland väljarna. I tidigare kriser har Kristdemokraterna räddats av moderata stödröster, men frågan är om man kan räkna med det i det kommande valet. Också Moderaterna är i djup kris och det är i det läget inte självklart för moderata väljare att taktikrösta på Kristdemokraterna.

Ligger KD långt under riksdagsspärren i opinionsmätningarna under vårkanten finns också en risk att potentiella väljare inte vill riskera en ”bortkastad” röst och hellre väljer ett annat parti. Så utmaningarna är många, men är det i något parti man ska hoppas på mirakel så är det väl i Kristdemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2017

Mer i ämnet