Arbeiderpartiet ledare Jonas Gahr Støre håller tal

Uppdaterad
Publicerad

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre höll på tisdagen sitt första tal som Norges blivande statsminister. Enligt honom själv ligger planen för regeringsbildningen fast och samtal har ledan inletts med Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti.

– Arbeiderpartiets plan A ligger fast. Och det är en flertalsregering, säger Støre.

Norge står inför ett maktskifte efter måndagens stortingsval. Arbeiderpartiet blev största parti och nu väntar processen att bilda en regering.

När Ardierpartiets ledare Jonas Gahr Støre, som kommer bli landets nya statsminster, på tisdagen höll sitt första tal sedan valsegern betonar han att planen för regeringsbildningen ligger fast.

– Arbeiderpartiets plan A ligger fast. Och det är en flertalsregering av Arbeiderpartiet, Senterpartiet och SV, säger Jonas Gahr Støre.

– Det är det alternativet som har störst möjlighet till majoritet, säger han.

Samtal har inletts

Jonas Gahr Støre berättar vidare att samtal redan har inletts med partiledarna för Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti, och att de kommer att fortsätta de kommande dagarna.

– Jag upplever att det är samtal präglade av förtrolighet och tillit som vi har till varandra med respekt för att det också är tre olika partier. Men vi känner varandra från regeringstid och stortingstid, så jag upplever det som goda samtal, säger han, och tillägger att han även är öppen för samtal med andra partier.

Enligt den blivande statsministern kommer ett stort fokus att riktas på klimatfrågan och minskad polarisering.

– Vi har en stark klimatpolitik och med ett tydligt mål och en plan för hur vi ska nå dit, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.