Arbetsförmedlingen varnar för resursbrist

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingsituationen gör nu att Arbetsförmedlingen larmar om betydligt högre utgifter de närmaste åren. Myndigheten varnar för att den akuta situationen också kommer att göra andra åtgärder försenas, såsom traineejobb för unga och de ”extratjänster” som var tänkta att ersätta Fas 3.

Den stora flyktinginvandringen under hösten gör nu att också Arbetsförmedlingen måste räkna upp prognosen för hur många flyktingar som i framtiden kommer att få uppehållstillstånd, som ska lära sig svenska, hitta nånstans att bo och få hjälp att söka jobb – via det så kallade etableringsuppdraget. 

I somras räknade Arbetsförmedlingen med att 45.000 skulle in i etableringsuppdraget år 2019 – nu tror Arbetsförmedlingen att det handlar om 121.000.

– Det är en radikal uppskalning av antalet människor som ska komma till oss, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

”Behövs mer pengar”

För att klara detta har Arbetsförmedlingen redan flaggat för att det måste skjutas till upp till 10 miljarder kronor mer år 2019. Men det kan nu komma att behövas ännu mer om Migrationsverket snabbar på asylprocessen.

– Börjar de beta av ansökningarna tidigare, då kan vi få ett inflöde till vårt etableringsprogram åtminstone under hösten 2016, säger Sjöberg.

Arbetsförmedlingen ser också att det ökande antalet nyanlända leder till att regeringens vallöften, som skulle hjälpa unga och långtidsarbetslösa tillbaka i jobb, drar ut på tiden.

– I många kommuner kommer vi att få förseningar eller volymminskningar på till exempel utbildningskontrakt och extratjänster, säger Sjöberg.

S: ”Finns utrymme åt alla”

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) delar inte bilden av att regeringens vallöften till unga och långtidsarbetslösa skjuts på framtiden.

– När jag ser till arbetsmarknadspolitiken ser jag inte att vi har ett problem där grupp ställs mot grupp, utan vi har ett utrymme både för nyanlända, långtidsarbetslösa och ungdomar, säger hon och tillägger att det ofta kan vara liknade insatser som passar både långtidsarbetslösa och nyanlända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.