– Jag har all respekt för de beslut som generaldirektören fattat, men jag gör en annan bedömning, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén som nu lämnar myndigheten. Foto: TT

Arbetsförmedlingens analyschef slutar – oense med GD om vägval för långtidsarbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, lämnar sitt uppdrag. En del av förklaringen är oenighet kring Arbetsförmedlingens prioriteringar, berättar hon för SVT.

Sundén, som ofta framträtt och berättat om utvecklingen på arbetsmarknaden i bland annat SVT, säger att hon känner sig färdig med utvecklingen av Arbetsförmedlingens analysavdelning som hon basat över. Men hon sticker inte under stol med att det också finns meningsskiljaktigheter om myndighetens prioriteringar, och att hon inte håller med om generaldirektör Maria Mindhammars vägval.

– Arbetsförmedlingen hjälper många personer och ger ett bra stöd till många arbetslösa, men jag hade önskat att vi jobbat mer och närmare med människor som står riktigt långt från arbetsmarknaden.

SVT Nyheter granskar

Enligt Annika Sundén har myndigheten möjligheter att ge ett mer direkt stöd till långtidsarbetslösa, med exempelvis praktik och utbildning.

– Vi har fått väldigt goda resultat från ett projekt där vi jobbat med utrikesfödda kvinnor till exempel. Det har varit ett framgångsrikt pilotprojekt och jag önskar att vi hade tagit vidare det in i verksamheten.

I stället har pilotprojektet avslutats.

Hänvisas till fristående aktörer

De flesta långtidsarbetslösa ska i dag få stöd via fristående aktörer, genom en tjänst som kallas ”Rusta och matcha”.

– Det är en bra tjänst för personer som står nära arbetsmarknaden. Men min oro är att den lämpar sig sämre för personer som står riktigt långt ifrån arbetsmarknaden.

– Jag har all respekt för de beslut som generaldirektören fattat, men jag gör en annan bedömning.

GD: Resurserna begränsar

Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar säger till SVT att hon har stor respekt för Annika Sundén, har uppskattat att samarbeta med henne och är överens i den grundläggande analysen – att det behövs stora resurser för långtidsarbetslösa.

– Men faktum är att vi är 3 000 färre medarbetare i dag än för tre år sedan, mitt i pandemin och i en stor reformering. Våra resurser sätter begränsningar.

Enligt Mindhammar anvisas de personer som står längst från arbetsmarknaden inte till insatser inom ”Rusta och matcha”. När det gäller pilotprojektet för utrikesfödda kvinnor så bekräftar hon att det varit framgångsrikt, men också mycket resurskrävande.

Hon säger dock att hon kommer att ta upp just denna verksamhet med arbetsmarknadsdepartementet.

– Jag kommer att ta upp det projektet i dialog med uppdragsgivaren när vi pratar om resurser.

L:s Haddad: ”Allvarligt besked”

Liberalernas Roger Haddad är vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och har regerat på beskedet om att Annika Sundén väljer att lämna sitt uppdrag. Han kommer nu att begära att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ska komma till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att redovisa sin analys av läget inom Arbetsförmedlingen. 

– Ja, inte minst med tanke på beskedet att analyschefen väljer att lämna sin tjänst. Detta är ett allvarligt besked som indikerar att AF inte prioriterar rätt och ytterst ansvarig är regeringen som styr myndigheten direkt i praktiken genom regleringsbrev och budget.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet