Foto: TT

Arbetsgivarna tror #metoo får konsekvenser – men anmälningarna ökar inte

Uppdaterad
Publicerad

22 av 28 arbetsgivare och 9 av 10 fackförbund tror att me too-kampanjen får långsiktiga konsekvenser. Det visar en enkät som SVT Nyheter har gjort. Samtidigt uppger majoriteten av både fackförbunden och arbetsgivarna att de inte fått in fler anmälningar efter #metoo.

SVT Nyheter har skickat enkäter till 30 arbetsgivare som har fler än 10.000 anställda i Sverige och fått in 28 svar.

Samma enkät har gått ut till tio fackförbund. Vi ställde frågor kring om de tror att me too-uppropen förändrar något mer långsiktigt, ifall de fått in fler anmälningar, om de anser att de agerat tillräckligt och ifall uppropen lett till några nya åtgärder.

Kampanjen #MeToo

Två har fått in fler anmälningar

Hos arbetsgivarna kan man se att den vanligaste åtgärden efter #metoo är förstärkt information och kommunikation om nolltolerans och hur man ska göra vid eventuella trakasserier.

De allra flesta arbetsgivare, 24 av 28, uppger att man inte kontaktats av fler anställda till följd av #metoo. Av de resterande fyra säger två att de fått in fler anmälningar av anställda än tidigare till följd av #metoo.   

Polisen är den enda arbetsgivare som har uppgett att de uppmanar sina anställda att polisanmäla eventuella trakasserier och en arbetsgivare, Försvaret, uttrycker tydligt att man inte gjort tillräckligt tidigare. Detta behöver dock inte tolkas som att de är sämre än andra, utan kan lika gärna handla om att de svarar ärligt på frågan.

”Visstidsanställningar bidrar till tystnad”

Bland fackförbunden tror de flesta, nio av tio, att #metoo kommer att få långsiktiga konsekvenser.

Tre av tio fack svarar också att de kontaktats av fler medlemmar till följd av #metoo.

I fackförbundens svar kan man också se att fler är självkritiska än hos arbetsgivarna och åtta av tio fack har gjort en eller flera åtgärder till följd av me too-kampanjen.

Just nu gör också flera av förbunden stora undersökningar hos sina medlemmar för att få en överblick kring eventuella problem och flera fack talar också om problemet med att visstidsanställningar kan leda till tysta arbetsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet