Industriavtalet sätter nivå som resten av avtalen brukar förhålla sig till. Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

Arbetsgivarnas första bud: Inga löneökningar alls

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin stoppade avtalsrörelsen i våras som sköts upp till hösten. Nu har arbetsgivarna kommit med ett första bud: Inga löneökningar alls.

– I en sådan här situation, då är det klart att vi inte kan utesluta ett nollbud, säger Mattias Dahl, vd för Svenskt näringsliv till Sveriges Radio.

Under våren 2020 skulle arbetsgivarorganisationer och fackföreningar förhandla om det kollektivavtal som reglerar löner och arbetsvillkor för nästan 2,8 miljoner människor. Men på grund av coronapandemin sköt fackförbundet kommunal upp förhandlingarna med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) till hösten.  

Trots att Sverige har klarat pandemin bättre än andra länder enligt banken SEB, ser situationen fortfarande osäker ut.

Coronapandemin

– Vi oroas av arbetslöshetssiffrorna som tickar uppåt vecka för vecka, säger Mattias Dahl, vd för Svenskt näringsliv, till Sveriges Radio.

”Klart vi inte kan utesluta ett nollbud”

Industrin planerar att komma med ett besked den sista oktober och därefter ska branscherna följa efter. Och ett tänkbart scenario är att det inte blir några löneökningar alls.  

– Alla famlar ju nu, hjälper de här åtgärderna som har satts in. I en sådan här situation, då är det klart att vi inte kan utesluta ett nollbud. Så skulle man ju undra vad vi har för spåkula, säger Mattias Dahl. 

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, håller dock inte med.

– Det är inte corona vi förhandlar om utan den förväntan vi har på framtiden som vi försöker avspegla, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet