– Nu ser vi lika många varsel på en vecka som vi normalt sett på en månad, säger Annika Sundén, analyschef vid Arbetsförmedlingen. Foto: Pontus Lundahl / TT

Korttidspermitteringar dämpar varselvågen

Uppdaterad
Publicerad
Antalet varsel per vecka har planat ut på en hög nivå, som ligger ungefär fyra gånger högre än normalt. Korttidspermitteringar hjälper till att trycka ned nivån, enligt Annika Sundén, analyschef vid Arbetsförmedlingen.

Förra veckan varslades 2 432 personer om uppsägning. Det är något färre än veckan före och väsentligt mycket lägre än de historiska varseltopparna uppåt 18 000 varsel per vecka i månadsskiftet mars—april.

– Nu ser vi lika många varsel på en vecka som vi normalt sett på en månad. Så det är höga nivåer. Men varslen tycks ändå ha planat ut och det handlar mycket om möjligheten att ansöka om korttidspermitteringar. De har dämpat varslen, säger Annika Sundén.

”Väldigt osäkert”

Syftet med korttidspermitteringarna, som främst har använts inom industrin, är att företag i stället för att varsla anställda ska välja att permittera dem, så att de snabbt kan tas tillbaka i tjänst när återhämtningen kommer.

Om det kommer att fungera som avsett är dock svårt att bedöma i nuläget. Det avgörs av hur det går för svensk industri under de kommande månaderna och hösten, enligt Annika Sundén.

– Det vet vi inte ännu. Det är väldigt osäkert.

8,4 procents arbetslöshet

Den gångna veckan skrev 9 418 personer in sig som arbetssökande, vilket är 1 639 färre än veckan innan. Totalt är 434 227 personer inskrivna arbetslösa. Det motsvarar 8,4 procents arbetslöshet vilket är samma som förra veckan.

För den som letar jobb finns efterfrågan just nu främst inom vård och omsorg, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

– Men även inom dagligvaruhandeln, på lager. Vi hör också att de gröna näringarna har stor brist på arbetskraft, eftersom det är en sektor som är starkt beroende av utländsk arbetskraft.

Fakta: Flest varsel inom hotell och restaurang

Visa

Totalt har 76 078 personer varslats om uppsägning sedan den 11 mars fram till och med den 24 maj. Den hårdast drabbade branschen är besöksnäringen, med hotell och restauranger.

Näringsgren och antal varsel

Hotell- och restaurangverksamhet: 17 607

Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster: 12 047

Transport, magasin: 8 900

Tillverkning: 8 450

Handel, reparationer: 8 018

Kultur, nöje, fritid: 5 146

Juridik, ekonomi, vetenskap: 5 033

Information, kommunikation: 3 229

Byggverksamhet: 3 002

Annan serviceverksamhet: 1 225

Vård, omsorg, sociala tjänster: 1 197

Utbildning: 889

Vatten, avfall, sanering: 589

Finans, försäkring: 515

Fastighet: 179

Jordbruk, skog, fiske: 38

Offentlig förvaltning, försvar: 14

Källa: Arbetsförmedlingen, genom TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer