Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén (till vänster) och generaldirektör Maria Mindhammar vid en pressträff 23 mars 2020. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl, TT

Arbetsförmedlingen: Arbetslösheten fortsätter att öka

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten fortsätter att stiga och är nu 8,1 procent. Däremot sjunker antalet personer som varslas om uppsägning förra veckan, men det är forsatt historiskt höga nivåer, uppger Arbetsförmedlingen.

På måndagen presenterade Arbetsförmedlingen den senaste veckans statistik (20 till 27 april).

109 000 fler personer är arbetslösa i dag jämfört med 1 mars.

Coronapandemin

Under förra veckan tillkom nästan 13 700 arbetslösa. Med totalt knappt 414 500 personer inskrivna som arbetslösa har arbetslöshetsnivån nu nått 8,1 procent.

– Övergripande är det ett allvarligt läge på arbetsmarknaden. Antalet inskrivna arbetslösa fortsätter öka och ökar i ganska hög takt, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen till TT.

Varsel dämpas något

Under perioden 1 mars till 26 april har 62 918 personer blivit varslade om uppsägning. Av dessa har 8 088 personer varslats om uppsägning till följd av att verksamheter har lagts ned exempelvis på grund av konkurs.

Under senaste veckan varslades 2 784 personer. Det är något färre än antalet varsel under hela april i fjol, men lägre än de senaste veckonoteringarna, uppger Arbetsförmedlingen.

– Sedan krisen inleddes i början av mars har flest personer varslats inom hotell- och restaurangverksamhet, bemanning och handel, säger Annika Sundén i Arbetsförmedlingens pressmeddelande.

Regeringens scenarier

I fredags sa finansminister Magdalena Andersson (S) att svenska bruttonationalprodukten, BNP, kan sjunka med så mycket som 10 procent under 2020 och arbetslösheten kan nå 13,5 procent, enligt regeringens värsta scenario.

Finansministern sa att Sverige inte befinner sig där, men att utvecklingen går i en mer negativ riktning än vad bedömningen var den 15 april när regeringen lade fram vårpropositionen.

I propositionen fanns ett huvudscenario och ett mer pessimistiskt scenario. Arbetslösheten bedömdes då stiga till 9 respektive 13,5 procent i de två scenarierna.

Fakta om svensk arbetslöshetsstatistik

  • Arbetsförmedlingens statistik ska inte förväxlas med Sveriges officiella arbetsmarknadsstatistik sammanställd av Statistiska centralbyrån (SCB).
  • Regeringen använder SCB:s definition av arbetslöshetstal.
  • Arbetsförmedlingens veckostatistik utgår från antalet som är inskrivna som öppet arbetslösa på arbetsförmedlingarna och i arbetsmarknadspolitiska program.
  • SCB:s uppgifter utgår från arbetskraftsundersökningar (AKU) där omkring 18 200 personer kontaktas varje månad för att intervjuas via telefon. Urvalet görs från befolkningsregistret med hjälp av slumpen.
  • Den globala finanskrisen 2008 och 2009 är den händelse som har påverkat arbetslösheten i Sverige mest sedan år 2000.
  • Som mest var arbetslösheten 8,6 procent. År 2019 var den 6,8 procent, enligt SCB:s beräkningar.
  • Bruttonationalprodukten (BNP) är hela värdet av ett lands produktion av varor, tjänster och investeringar under viss tid.

Källor: Arbetsförmedlingen, SCB, Regeringskansliet, Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet