Arbetsmiljöverket har funnit farliga arbetsförhållanden på Hela människans härbärge i Karlskoga och därför bedömt att det funnits skäl att belägga verksamheten med förbud. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Arbetsmiljöverket avvaktar inspektion av anmälningarna om skadade poliser

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket har beslutat att avvakta med att genomföra en inspektion av de ärenden som inkommit om poliser som kom till skada i samband med påskhelgens upplopp.

– Det vi kan se i flera av dem här ärendena är att Polismyndigheten har påbörjat ett arbete med att utreda händelserna, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Totalt inkom 16 anmälningar om poliser som skadats såväl fysiskt som psykiskt till Arbetsmiljöverket från Polismyndigheten efter de upplopp som inträffade i bland annat Linköping och Norrköping under påskhelgen.

Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att inte utreda händelserna vidare – åtminstone inte just nu, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket. I stället har man valt att låta Polismyndigheten själva, i samverkan med skyddsombud, utreda händelserna.

Våldsamma upplopp i Sverige

– Det vi kan se i flera av dem här ärendena är att man påbörjat ett arbete med att utreda händelserna och därav har vi valt att avvakta. Det betyder dock inte att vi inte kan genomföra inspektioner i ett senare skede, säger Ulrika Scholander.

”Det är allvarliga händelser som har inträffat”

Hon betonar att beslutet inte ska tolkas som att Arbetsmiljöverket förringar händelserna.

– Det är allvarliga händelser som har inträffat och personal har varit utsatt för fysiskt våld och hot. Polisen måste utreda vad de hade kunnat göra annorlunda för att förhindra att det här inträffade.

Enligt uppgifter från P4 Östergötland har Arbetsmiljöverket lagt ner ärendena helt och hållet, något som även SVT rapporterade om. Men dessa uppgifter tillbakavisas av Ulrika Scholander.

– Vi följer det här löpande och har när som helst möjlighet att inspektera och begära in handlingar, säger hon.

104 poliser skadades

SVT har tidigare rapporterat om att minst 104 poliser skadades under upploppen, enligt rapporter som hade kommit in till polisens interna system för arbetsskadeanmälningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet