Arméchefen erkänner: Kommer att missa brigadmålet

Uppdaterad
Publicerad

Armén kommer misslyckas med att leva upp till målet om att ha två fungerande brigader fram till 2020. Det erkänner arméchefen i en intervju med SVT Nyheter. Analytiker från Totalförsvarets forskningsinstitut varnar nu för situationen.

Enligt det gällande försvarsbeslutet ska armén kunna agera med två brigader mot en kvalificerad motståndare. Ett beslut som modifierades av regeringen till att kunna “agera samtidigt med två brigader med godtagbar förmåga” senast 2020. Det här kommer inte försvarsmakten att kunna leva upp till. Det medger nu arméchefen i en intervju.

– Vi har en tydlig plan och om den resurssätts så kan vi verkställa det målet, men det kräver mer tid än till 2020, säger arméchefen Karl Engelbrektson.

4 500 soldater

En brigad består av omkring 4 500 soldater i bland annat stridsvagnar och stridsfordon som organiseras i en rad bataljoner och ska ha övat tillsammans och kunna utföra i stort vilka uppdrag som helst på land. I dag finns bara en brigad. Den andra är varken komplett eller samtränad.

Robert Dalsjö är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Han menar att det här är ett stort problem eftersom omvärldsläget försämrats de senaste åren.

Dålig på tydlighet

– Den allvarligaste bristen just nu är att ungefär halva den organisation vi har på pappret finns i verkligheten. Det skulle kunna åtgärdas med mer pengar. Nästa brist är att den organisation vi har på pappret är åtminstone bara hälften så stor jämfört med det vi skulle behöva, säger Robert Dalsjö.

En orsak till att försvaret fått för lite resurser och pengar är att myndigheten själv är för dålig på att ge regeringen tydliga budgetunderlag. Det slår statskontoret fast i en ny utredning. Ytterligare en orsak är att politikernas beslut inte alltid åtföljs med tillräckligt med pengar för genomförandet.

Så trots ekonomiska tillskott under förra mandatperioden så pekar arméchefen på att det är mer pengar som behövs just nu.

Pengar behövs

– Egentligen så har vi tydliga målsättningar och vi har tydliga planer, men det är resurserna kopplat till det som vi behöver ha en tydligare långsiktighet i. Just nu så räcker inte resurserna till för att nå målsättningarna.

Med resurser så menar du pengar?

– Ja, i slutändan så handlar det om pengar. Man behöver pengar till att träna och hålla i gång personalen på en hög nivå, säger arméchef Karl Engelbrektson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.