Inrikesministern: Kameraövervakning ska ge ökad säkerhet vid moskéer

Uppdaterad
Publicerad

38 moskéer utsattes för angrepp 2017. Det visar en ny rapport som kartlagt våldet mot landets moskéer.

– Det är en mycket, mycket otäck utveckling, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) i Aktuellt.

Enligt rapporten ”Moskéers utsatthet och säkerhet” uppger 38 av landets muslimska församlingar att de utsatts för fysiska angrepp bara under förra året – några av dem så många som tio gånger.

– Det är en mycket, mycket otäck utveckling, säger justitie- och inrikesminister, Morgan Johansson (S) i SVT:s Aktuellt.

Högerextremism på frammarsch

Morgan Johansson kopplar utvecklingen till den högerextremism som är på frammarsch inte bara i Sverige utan i hela Europa, och enligt honom framväxten av partier som driver en mycket hård retorik mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet.

– Det är det som är själva grunden till att den här typen av våldsverkare vågar sig fram. De känner att de har vind i ryggen så att säga, säger Morgan Johansson (S).

Kameraövervakning

Vad krävs det för åtgärder utöver det ni har gjort hittills?

– Vi måste se till att polisen har de verktyg de behöver för att bekämpa de här kriminella grupperna och vi har gett särskilda uppdrag till polisen för detta. Vi kan också gå in med säkerhetsåtgärder för alla moskéer eller andra trosamfundslokaler, vilket vi nu gör genom att gå in med pengar. Och vi kommer också öka möjligheten till kameraövervakning och bevakning av de här platserna, säger Morgan Johansson (S).

– Men vi kommer också att ta en stenhård politisk fight mot de mörka krafter som gör sig allt bredare i det politiska samtalet, säger Morgan Johansson (S).

Rapport från Uppsala universitet

Rapporten som beställts av Islamiska Samarbetsrådet är skriven av Mattias Gardell, professor vid Cemfor (Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism) vid Uppsala universitet och har delvis finansierats av Myndigheten till stöd för trossamfund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.