Justitieministern Beatrice Ask. Foto: Scanpix

Ask: ”Här ska vändas på varje sten”

Uppdaterad
Publicerad

Justitieministern Beatrice Ask kände inte till att Skånepolisen har registrerat över 4.000 romer. Hon reagerar starkt på uppgifterna.
– Här ska vändas på varje sten, säger hon till SVT Nyheter.

Ask fick vetskap om registret i morse då hon läste Dagens Nyheter som avslöjade att polisen i Lund för ett olagligt register över tusentals människor över landet där romska släkter kartläggs.

– Man blir väldigt upprörd när man läser en sådan här artikel och det verkar ju som att det är Skånepolisen som har samlat in uppgifter och hanterat det på ett sätt som inte verkar stämma med den lag som gäller. Nu ska vi ta fram alla fakta och se vad som har hänt, och det är viktigt att vi gör det snabbt, säger Beatrice Ask till SVT Nyheter.

– Om det är riktigt det som står och det visar sig att man inte har följt de regler som finns så är det väldigt allvarligt. Jag kommer att följa upp det här noggrant. Här ska vändas på varje sten, för är det någonting som är viktigt så är det att vi har lagstöd för de åtgärder som vidtas av svenska myndigheter.

”Obegripligt”

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden och Datainspektionen har ansvar för att utöva tillsyn över polisens användning av känsliga personuppgifter. Enligt Patrick Cordner, säkerhetschef på säkerhets- och integritetsskyddsnämnden kände man inte till registret förrän i dag.

Enligt Ask har rikspolischefen kallat Rikspolispolisstyrelsens styrelse till möte i dag efter avslöjandet.


Vad tror du att det finns för skäl till att det finns ett sådant här register?

– Det är för mig obegripligt att det finns så det kan jag inte svara på.

Vilket ansvar har du som justitieminister för att barn så små som två år kartläggs av svensk polis?

– Vi har en väldigt tydlig lagstiftning och vi la en ny lagstiftning som gäller från 2012 just för att få en modern och ändamålsenlig reglering av hur polisen hanterar känsliga uppgifter och det är mitt ansvar att se till att lagstiftningen är riktig. Sedan ska den också följas och därför har vi beslutat om hur tillsynen ska gå till och nu får vi följa upp hur det har fungerat.


Tror du att det finns fler register av liknande slag?

– Det hoppas jag verkligen inte, inte att det finns någon typ av register som inte faller inom de ramar som riksdag och regering har lagt fast. Det här ger ju anledning att ställa fler frågor än det som rör enbart det som Dagens Nyheter har skrivit om och som är nog så allvarligt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisens romregister

Mer i ämnet