Ask ber Sveriges romer om ursäkt

Publicerad

Justitieminister Beatrice Ask ber i dag Sveriges romer om ursäkt för polisens agerande.

– Å Sveriges vägnar ber jag naturligtvis om ursäkt. Mitt ansvar just nu är att säkerställa att detta utreds i alla delar och att vi kan hantera detta i ordnade former, sade Beatrice Ask i SVT:s Gomorron Sverige.

Men den romske artisten och författaren Hans Caldaras menar att en ursäkt inte räcker.

– Tilliten till samhället och framförallt till polismyndigheten är så skadad sedan lång tid. Och det här förvärrar tilliten. Vad får den yngre generationen av romer för framtidsbild? Man tappar totalt förtroendet för denna yrkeskår som ju ska vara samhällets beskyddare. Det är en skam och en skandal att det finns poliser i vårt land som är rent rasistiska, för det gör är rasism och antiziganism på hög nivå, säger Hans Caldaras.

Beatrice Ask håller med om att det är rasism som ligger bakom polisens agerande.

– Det ligger ju i botten, annars håller man inte på så här. Det är väldigt allvarligt för vi har tydliga regler.

Justitieministern säger att hon reagerat med bestörtning på rapporteringen om polisens registrering av romer.

– Jag är mest arg eftersom vi har tydliga regler som ska följas. Men om det finns någonting positivt i detta så är det att det har kommit fram. Det är först när man ser eländet som man kan ta itu med de problem som ligger bakom.

I dag säger polischefen i Örebro att alla myndigheter jobbar på det här sättet – är det möjligt att det kan vara så och du inte vet om det?

– Nej. Vad han har sagt får han stå för själv. Det är klart att när polisen gör utredningar när om brott så gör man kartläggningar. Men då finns det mycket tydliga regler på vad som är relevant. Här har man kartlagt hela släkter av en viss etnicitet på ett sätt som är långt ifrån polisutredningar – det är upprörande.

Beatrice Ask vill inte svara på frågan om det behövs en särskild utredning som ska granska polisens agerande och Sveriges behandling av romer.

– Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden är nu igång med sitt arbete i den här frågan. Datainspektionen är inkopplade. Dessutom pågår det en internutredning. Jag vill ha fram de fakta innan vi beslutar om någonting ytterligare. Det kommer att ta tid detta, men det är viktigt att det blir rätt för så här får det verkligen inte vara, säger Beatrice Ask.

Finns det fler register, tror du?

– Jag hoppas verkligen inte det, men man kan ju inte utesluta någonting. Vi har tydliga regler – det är inte tillåtet att registrera på grund av etnicitet.

Beatrice Ask säger att hon ännu inte kan uttala sig om huruvida någon inom polisen kommer att tvingas avgå efter registreringen, men för Hans Caldaras är saken klar.

– Det måste ske en förändring. Polisen måste ta ansvar och de måste inse att de har ansvar för hela samhället. Man utmålar nu en hel folkgrupp som kriminell och det är ett brott i sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisens romregister

Mer i ämnet