Förra justitieministern, numera ordföranden i justitieutskottet, Beatrice Ask (M). Foto: SVT

Ask: Man kan inte prata bort terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Förre detta justitieministern och nuvarande ordförande i justitieutskottet Beatrice Ask saknar konkreta åtgärder i den strategi mot terrorism som riksdagen fått, som hon menar skiljer sig från det inrikesministern presenterade i dag. – Man kan inte prata bort terrorism, säger Ask till SVT Nyheter.

Kriminaliserade terrorresor, utredning av nya hemliga tvångsmedel till Säpo, möjlighet för nationella insatsstyrkan att ta hjälp från andra länder.

Mycket av det inrikesminister Anders Ygeman (S) talade om under dagens presskonferens ligger i linje med vad Moderaterna vill göra, och inriktningen på strategin är bra, säger förra justitieministern Beatrice Ask. Men i den strategi som riskdagen fått saknas konkreta åtgärder, menar hon.

– Jag tolkar det som att regeringen inte är överens än, säger Ask till SVT Nyheter.

”Saknas resonemang om resurser”

Bland annat syftar hon till frågan om att utreda nya hemliga tvångsmedel till Säpo för att utreda människor som rest utomlands för att kriga med terrorrörelser, och att skärpa kapaciteten för nationella insatsstyrkan att ingripa om det sker terrorattacker på mer än ett ställe i Sverige.

– Läser man strategin är det enda som sägs att man ska kunna begära hjälp från utlandet i speciella situationer. Här saknas resonemang om resurser, kapacitet för nationella insatsstyrkan och en del annat.

Vill se mer fokus på EU-samarbete

Beatrice Ask är också tveksam till regeringens fokus på FN-samarbete för att motverka terrorism. Hon menar att fokus borde ligga på EU-samarbetet, där det mest konkreta arbetet sker.

– Då tänker jag på flyktingströmmar, eller konkreta hot i form av människor som rest för att delta i strid och återvänt. Vi kanske måste fokusera mer på EU-samarbetet och se till att vi tar tag i de praktiska problemen här och nu.

– Förebyggande arbete inom FN är bra, men vi har faktiskt en del annat som måste göras.

”Förväntar mig att regeringen lägger konkreta förslag”

Strategin som riksdagen fått är inte tillräckligt vass, säger Beatrice Ask. Hon anar en del konkreta åtgärder, men vill se mer förslag när det gäller bland annat resurser till Säpo, verktyg för polisiära myndigheter och fokus på EU-samarbetet.

– Jag tycker att det är en bra ansats att man har en uppdaterad strategi. Den borde varit tydligare, det saknas en hel del. Men nu gäller det att ta tag i de konkreta förslag som är utlovade muntligen av ministern. Det kommer att göra skillnad.

– Det finns inte i strategin, men jag förväntar mig att regeringen lägger konkreta förslag.

Kommer oppositionen att kunna ställa upp på den här strategin?

– Vi kommer naturligtvis att lägga någon motion och peka på saker. Moderaterna presenterade ju strategi mot terrorism för några veckor sådan. Det är mycket vi är överens om, och det är viktigt, för det här är en angelägenhet för alla i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.