Justitieminister Beatrice Ask i Aktuellt Foto: SVT

Ask vill behålla öppenheten – men stänger inga dörrar

Uppdaterad
Publicerad

-Jag stänger inte alla dörrar, men generellt sett vill jag behålla öppenheten och de grundläggande principerna i vår rättsskipning. Det sade justitieminister Beatrice Ask i Aktuellt.

Enligt en stor undersökning SVT genomfört vill var tredje åklagare tillåta anonyma vittnen i domstolar eftersom det blivit allt svårare att få vittnen att komma till domstolarna, bland annat på grund av hot.

Ask hänvisar till att frågan utretts flera gånger och att man då kommit fram till att nackdelarna överväger fördelarna, men att man nu avvaktar nya pågående utredningar.

Hon utesluter inte helt en omprövning av tidigare beslut.

-Alltså man kan inte låta bli att beröras av enstaka fall där situationen blir väldigt allvarlig, men generellt sett är det ju så att jag måste ta ansvar för helheten. Och då är det viktigt att människor vittnar,  man kommer till domstolen och berättar för polisen allt man vet.

”Får inte falla undan för brottsligheten”

-Där finns det mycket att göra, säger Ask.

Ask betonar att rättsväsendet aldrig får falla undan för den grova brottsligheten och att det finns speciella medel för att stoppa den.

-Vi har fått hemliga tvångsmedel som går mycket längre än vad vi hade för några år sedan för att bättre komma åt den här typen av brott.

Ask säger att straffen har skärpts när det gäller övregrepp i rättssak och är beredd att skärpa straffen ytterligare när det gäller specifika situationer.

-Men glöm inte det förebyggande arbetet och det allmänna, att i vanliga sammanhang är det viktigt och inte farligt att vittna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anonyma vittnen

Mer i ämnet