Mårten Hallsten, biträdande förundersökningsledare och Jerker Asplund, åklagare och förundersökningsledare. Ekobrottsmyndigheten väcker åtal i den andra delen av det så kallade Falcon funds-målet. Foto: Jessica Gow/TT

Åtal för grova bedrägerier i Falcon Funds

Publicerad
Max Serwin och ytterligare en 43-årig man åtalas för grov ekonomisk brottslighet i den andra delen av härvan kring pensionsbolaget Falcon Funds. Omkring 480 miljoner kronor har, enligt åtalet, svindlats från pensionsspararna, och bland annat använts för privat lyxkonsumtion.

I dag på förmiddagen väckte åklagare Jerker Asplund på Ekobrottsmyndigheten åtal i den andra delen av Falcon Funds-härvan. Åtalet rör brott som begicks på Malta under åren 2015–2016.

42-årige Max Serwin, som sitter häktad under pågående rättsprocesser, åtalas nu för grovt bedrägeri, alternativt grov trolöshet mot huvudman, i fem fall. Den andra 43-årige svensken åtalas för grovt penningtvättsbrott i sex fall och är belagd med reseförbud.

Dåliga värdepappersaffärer

– Vi påstår enligt gärningsbeskrivningen att Falcon Funds förvaltare har vilseletts att investera 45,9 miljoner euro, säger Mårten Hallsten, biträdande förundersökningsledare på en pressträff, och fortsätter:

– Som framgår av gärningsbeskrivningen påstår vi att investeringarna inte har varit affärsmässiga eftersom syftet har varit att tillskansa sig pensionsspararnas medel.

Det rör sig alltså om runt 480 miljoner kronor. Investeringarna gjordes i komplicerade finansiella instrument med underliggande tillgångar som kontrollerades av gärningsmännen. En del av brottsvinsten användes direkt till privat lyxkonsumtion, bland annat för att köpa en villa värd 24 miljoner kronor.

Max Serwin, som tidigare hette Emil Amir Ingmanson, dömdes i april till fängelse i sex år och nio månader, samt att betala tillbaka mångmiljonbelopp till staten i den första delen som rör det Maltabaserade fondbolaget Falcon Funds. Han har förnekat brott och förhandling pågår just nu i hovrätten.

Pengar saknas

Huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt är planerad att börja den 17 augusti med 40 inbokade förhandlingsdagar.

En 63-årig amerikan som dömdes i den första delen av härvan var även han en av de misstänkta i den andra delen. Men i samband med att 63-åringen drog tillbaka sin överklagan lade också åklagaren ner förundersökningen i del två gällande honom. Amerikanen dömdes till sju och ett halvt års fängelse, samt att betala över 230 miljoner kronor till staten, och även om han skulle dömas i den andra delen skulle inte fängelsestraffet kunna bli mycket längre än så för den samlade brottsligheten.

Utredningen har pågått sedan 2016. Närmare 22 000 sparare hade pengar i Falcon Funds fonder när Pensionsmyndigheten sade upp avtalet med bolaget. De samlade tillgångarna i fonderna uppgick till 2,4 miljarder kronor. Pensionsmyndigheten har tidigare uppskattat att omkring 800 miljoner kronor saknas i härvan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer