Betaltjänsten Swish ligger nere. Foto: SVT/TT

Återkommande problem på Swish: ”Mycket olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har Swish drabbats av återkommande problem. Under maj månad har betaltjänsten legat nere ett flertal gånger. 

“Det är givetvis mycket olyckligt”, skriver Sofia Norén, pressansvarig hos Swish, till SVT Nyheter. 

Senast i lördags larmade Swish själva om ett driftstopp via sin sajt. Bara veckan innan, den 16 maj, låg tjänsten nere i flera timmar. Även den 9 maj hände samma sak. Så sent som under fredagskvällen var det dags igen. Uppgifterna bekräftas av Swish. 

Förutom de tre större driftstörningarna har även problem uppstått hos kunder vid vissa banker som är anslutna till Swish. I torsdags drabbades exempelvis kunder hos Nordea av Swish-problem från morgon till lunchtid, och i tisdags strulade betaltjänsten hos Sparbanken Syd en stund, enligt Swish egen hemsida.  

Sofia Norén, pressansvarig hos Swish, väljer att svara på SVT Nyheters frågor via mejl. 

Vad har felen i huvudsak berott på? 

“Swish är ett ekosystem med många inblandade aktörer. Vi utreder huvudorsaken till detta men har redan genomfört ett antal åtgärder för att säkra stabilitet i systemet framåt.” 

Betaltjänsten har nästan sju miljoner privatanvändare, enligt Swish statistik. 

Vad har ni att säga till de kunder som drabbas av detta? 

“Det är givetvis mycket olyckligt för de som drabbas. Man ska alltid kunna swisha”, skriver Sofia Norén.  

Hon poängterar dock att kunder som har frågor om betalningar alltid ska kontakta sin bank, oavsett om man är privatperson eller företag. 

Swish startade som ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker: Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB samt Swedbank och Sparbankerna. Tillsammans äger de aktiebolaget som utgör Swish.  

Fakta: Ägs av banker

Swish är en betaltjänst i mobiltelefonen som privatpersoner, företag och organisationer kan använda för att skicka och ta emot pengar. Tjänsten startade som ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker. Aktiebolaget Getswish ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB samt Swedbank och Sparbankerna tillsammans.  

I dag har flera andra banker anslutit sig till Swish. Det är bankerna själva som ansvarar för att utforma erbjudanden, villkor och eventuella avgifter för tjänsten till sina kunder. 

Swish lanserades 2012, då för enbart privatpersoner. 2014 lanserades Swish för företag och organisationer.

Källa: Swish.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.