Foto: TT

Ätstörningar ökar – hälsohets tros bidra

Uppdaterad
Publicerad

Fixering vid att äta nyttigt och träna tvångsmässigt ligger delvis bakom att allt fler lider av ätstörningar. Det kallas ortorexi och trycket från sociala medier tros bidra till ökningen.

Antalet som lider av en ätstörning har ökat med nästan 40 procent de senaste tio åren. Det visar Socialstyrelsens statistik över antalet patienter som behandlats i den öppna specialistvården. Här ingår anorexi och bulimi – självsvält och hetsätning – och troligtvis även benämningen ortorexi, som inte är en diagnos inom sjukvården. 

”Övertygade om att det ökar”

Att ortorexi inte är en diagnos gör det svårt att visa exakt hur mycket fenomenet ökar, men de experter som SVT har talat med bekräftar bilden av en ökning.

– Från våra observationer de senaste 17 åren är vi övertygade om att det ökar, lika många som hörde av sig då hör av sig per dag numera, säger hälsovetaren Yvonne Lin.

– Om du är ortorektiker och kanske som kille ligger på 2 procent i kroppsfett och har kraftigt nedsatta funktioner, och du kör högintensiv intervallträning, vilket är på modet nu, så finns risk för hjärtsvikt. 

”Perfekta kroppar” på sociala medier påverkar

Yvonne Lin märker också av att sociala medier påverkar de hon behandlar när det kommer till både träning och kost.  

– Om man går in och tittar på till exempel Instagram så är det ett bombardemang utav de perfekta kropparna och hur vi ska äta.

– Det är många som följer de här bloggarna som kanske halv 7 på morgonen skriver ”nu har ja sprungit två mil och ska äta min lilla proteinpudding”, det är klart att det påverkar vår syn på kost och träning.

Idealen har skiftat

Även på Stockholms centrum för ätstörningar ser man ett trendbrott inom samhället som påverkar de som drabbas av ätstörningar.

– För ett antal år sedan när idealet var mer att vara så smal som möjligt så kunde vi märka av det här hos oss. Nu har idealet skiftat fokus, delvis, till att ”man” ska vara vältränad och ”fit” och det märks även här hos oss säger Hanna Khilander, kommunikatör Stockholms centrum för ätstörningar.

I Sverige och i andra länder har ordet ortorexi blivit ett begrepp som betecknar fixering vid nyttig mat och/eller i kombination med överdriven och tvångsmässig träning.

Ortorexi är i den svenska sjukvården ingen egen diagnos, så lider man av ätstörningar och eller tvångsmässig träning så hamnar man under en befintlig diagnos såsom anorexi, bulimi, tvångssyndrom eller något som passar just den beskrivning man ger.

Tillståndet man hamnar i när man får i sig för lite näring, i kombination med att man tränar för mycket, kan få allvarliga konsekvenser på organen och läget kan tillslut bli livshotande. 

Källa: Riksföreningen mot ätstörningar Frisk & Fri och Kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer