Attendos vd Martin Tivéus tystnar en lång stund innan han svarar på reporterns fråga. Foto: Marco Nilson/SVT

Attendochefen om manipulerade enkäterna: ”Inte acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Skandalen kring äldreboendet Sabbatsbergsbyn har lett till konsekvenser för ansvariga. Och chefer som pressar sin personal att ge goda betyg i medarbetarenkäter hör inte hemma inom Attendo. Det säger företagets vd Martin Tivéus till SVT. Men när han får frågan vad Attendo gjort sämst under pandemin – då tystnar han i 20 sekunder innan svaret kommer.

Beskedet att Attendo skrotar sitt bonussystem kom efter att både SVT och Aftonbladet sökt bolagets ledning med frågor om de medarbetarundersökningar som delvis ligger till grund för bonusarna. Enligt uppgifter till SVT har enskilda chefer försökt pressa personal att ge höga betyg, och Aftonbladet har samlat ett 30-tal vittnesmål som ger en liknande bild.

När SVT möter koncernchefen Martin Tivéus nekar han till att ha stött på uppgifterna tidigare, och säger sig ha en generellt hög tilltro till undersökningarna.

– Men om enskilda chefer försöker manipulera systemet så är det inte acceptabelt, det är både tjänstefel och ett brott mot våra rutiner. Den typen av beteenden hör inte hemma på Attendo.

Flera Attendo-anställda har berättat för SVT om förhållanden som påminner om de som avslöjades i Sveriges Radios granskning tidigare i vår: tystnadskultur, rädsla för bestraffningar och chefer som pressas att hålla nere alla kostnader. Martin Tivéus säger att det handlar om en kultur som man jobbar på att förändra, och att man nu aktivt jobbar med informationinsatser – bland annat om rätten att prata med journalister.

– Meddelarskyddet trumfar lojalitetsplikten vilken dag som helst.

Inte förhörd i polisutredning

Attendo har låtit göra flera egna undersökningar under våren. Bland annat har ett externt företag kommit fram till att överdödligheten på Attendos boenden var betydligt lägre än på andra äldreboenden. En enkät har också visat att huvuddelen av personalen uppger sig kunna ta upp problem med sin chef.

Nylingen inledde åklagare en förundersökning om Attendos agerande mot visselblåsaren Stine Christophersen. Enligt Martin Tivéus riktar sig utredningen mot några av företagets medarbetare men han säger sig själv inte ha blivit förhörd.

Skandalen ska också ha lett till konsekvenser för ansvariga inom bolaget.

Har personer fått byta arbetsuppgifter eller byta jobb?

– Till exempel.

Attendo har även låtit granska bolagets information till anhöriga, bland annat uppgiften att man alltid bedrev kohortvård, alltså skilde på sjuka och friska patienter och inte lät personal gå emellan.

På den punkten är Martin Tivéus mycket självkritisk. Se videon för att höra hans resonemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.