Foto: TT/Marco Nilsson, SVT

Beskedet efter stormen: Attendo avskaffar kritiserade bonussystemet

Uppdaterad
Publicerad

Vårdjätten Attendo avskaffar sitt kritiserade bonussystem för operativa chefer. Det uppger koncernchefen Martin Tivéus för SVT Nyheter. Motivet är den debatt som uppstått under våren efter flera avslöjanden i olika medier.

– Debatten står inte i proportion till nyttan med systemet, säger Tivéus.

I april avslöjade Sveriges Radio flera missförhållanden kring Attendos hantering av coronapandemin på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm – bland annat felaktig information till anhöriga och bestraffning av visselblåsare.

Kort därefter avslöjade Aftonbladet att toppchefer fått miljonbonusar under pandemiåret. Utbetalningarna försvarades först av Attendos styrelseordförande men efter några dagar kom beskedet att vd:n Martin Tivéus skänker bort sin egen bonus för 2020.

Och nu går Attendo alltså vidare och avskaffar hela sitt bonussystem – eller rörliga ersättningar som man kallar det. Enligt Martin Tivéus berörs alla chefer som står under honom själv i organisationen.

– Vi har knappt 500 chefer i den skandinaviska verksamheten.

Debatten överskuggar nyttan

Ersättningsprogrammet har funnits länge i företaget, och har bland annat motiverats med att det lockar bättre chefer till företaget och befrämjar kvalitet. Samtidigt har kritiker menat att det gett starka incitament för att hålla nere på till exempel personalkostnaderna.

SVT har de senaste dagarna sökt Attendo för att ställa frågor om bland annat bonussystemet för företagets regionala chefer.

Enligt Martin Tivéus utgör den rörliga ersättningen en mycket liten del av bolagets lönekostnader och i snitt sju procent av den fasta lönen för cheferna.

– Debatten som överskuggar allt vi gör står inte i proportion till nyttan med systemet, säger Tivéus.

Se Martin Tivéus svar på hur det blir med hans egen bonus i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.