Attendos vd Martin Tivéus Foto: Pressbild

Attendos vd backar – skänker bort sin bonus

Uppdaterad
Publicerad

Efter massiv kritik för ledningens miljonbonusar under 2020 väljer Attendos vd Martin Tivéus nu att skänka sin del av kakan till bolagets utvecklingsstipendium för vård- och omsorgspersonal.

Efter att ha avböjt frågan under morgonens presskonferens om delårsresultatet ger Martin Tivéus beskedet om att han lämnar tillbaka bonusen han fått för fjolåret.

– Jag har funderat på det här en tid och jag är inte okänslig i den debatt som pågår, säger Martin Tivéus, till TT.

Till stipendium

Det är mot bakgrund av senaste tidens skriverier han kommit fram till att skänka sin ersättning till Attendos utvecklingsstipendium för vård- och omsorgspersonal, som anställda kan söka exempelvis för vidareutbildning.

Han säger också att han borde ha avböjt att ta emot bonusen redan från början.

– Jag förstår att det sticker i ögonen, speciellt under det här året med pandemin, och att många som slitit hårt inte fått detta. Nu går de pengarna till våra medarbetare, säger Martin Tivéus.

Totalt uppgick vd och koncernledningens bonus till 4,8 miljoner för 2020, en ökning med 98 procent jämfört med året före. Det samtidigt som bolaget tagit emot över 130 miljoner kronor i stöd från staten.

– Det här är mitt personliga beslut som jag gör mot bakgrund av att jag som koncernchef i den här debatten blir en symbol för girighet, och det är jag inte.

Exceptionellt år

För Martin Tivéus del handlar det om totalt 1,9 miljoner kronor före skatt, efter skatt 822 000 kronor, som han nu betalar in till koncernens utvecklingsstipendium.

Hur han kommer att göra med en eventuell bonus i år vill han dock inte svara på.

– Det är för tidigt. Coronasituationen under förra året var exceptionell, säger Martin Tivéus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer