– När man bedriver ett företag inom välfärdssektorn, inte minst inom äldreomsorgen, där man dels använder sig av skattemedel dels påverkar liv och hälsa måste man vara transparent, säger Lena Hallengren (S). Foto: SVT

Socialministern vill se mer transparens från Attendo

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att vårdföretaget Attendo, som nyligen delat ut miljonbonusar, borde vara mer öppna med vilka statliga stöd de har sökt och vad pengarna har gått till.

– När man bedriver ett företag inom välfärdssektorn måste man vara transparent, säger ministern i Morgonstudion.

Vårdjätten Attendo har i dagarna uppmärksammats då höga chefer fått miljonbonusar samtidigt som företaget mottagit statligt stöd. Attendo har även kritiserats för sitt agerande gentemot visselblåsaren Stine Christophersen, som nu är på väg att få en ny lag som förtydligar meddelarskyddet för privatanställda uppkallad efter sig.

Socialminister Lena Hallengren (S) vill att Attendo ska redovisa vilka statliga stöd de har sökt och vad pengarna har gått till, samt hur företaget har hanterat sin personal och vilka förutsättningar de anställda haft att agera såsom företaget utåt hävdat att de gjort.

– När man bedriver ett företag inom välfärdssektorn, inte minst inom äldreomsorgen, där man dels använder sig av skattemedel, dels påverkar liv och hälsa måste man vara transparent, säger Lena Hallengren i Morgonstudion.

Saknar stöd i riksdagen

Ministern menar Socialdemokraternas inställning till företag som använder skattepengar till annat än att höja kvalitet eller löner är väl känd, men att det saknas stöd i riksdagen för att ändra på det. 

Privata företag har väl rätt att dela ut bonusar?

– Ja, det är lagligt korrekt. Men om det är rimligt att plocka ut vinster ur skattefinansierad verksamhet och dela ut miljonbonusar till chefer det är en annan sak.

Hon menar att Attendos bonusar, och den begränsade insynen i hur pengar används och hur verksamheten bedrivs, kan påverka förtroendet för välfärdsföretag i stort.

– Det är väldigt svårt att gå in och kontrollera när vi inte har samma insyn i privata vårdföretag (som i offentliga red anm). Därför är det viktigt att Attendo lägger korten på bordet.

Socialministern välkomnar en debatt kring om Sverige ska låta privata företag, där insynen är begränsad, bedriva verksamhet inom skola, vård och omsorg.

– Att bedriva välfärdsföretag är inte som att bedriva vilket företag som helst, det innebär ett väldigt stort ansvar, säger Lena Hallengren.

SVT har sökt Attendo som avböjt medverkan i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.