SVT har pratat med fler familjer som varit med om att barnen tvångsomhändertagits eller placerats på LSS-boende mot föräldrarnas vilja. Foto: Arkivfoto: Gorm Kallestad/TT

”Socialen misstolkar föräldrar till autistiska barn”

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till barn med autism misstolkas ofta av socialtjänsten, som kan gå så långt som att omhänderta barnen mot föräldrarnas vilja, menar Autism- och Aspergerförbundet.

– Det är något som vi ser ofta, säger Nicklas Mårtensson, förbundssekreterare på Autism- och Aspergerförbundet.

Anthony Levin, 16 år, är en av de ungdomar som kan komma att tvångsomhändertas för att hans familj inte får den hjälp de vill ha för att hantera hans autism.

SVT har pratat med fler familjer som varit med om att barnen tvångsomhändertagits eller placerats på LSS-boende mot föräldrarnas vilja.

SVT granskar LSS-lagen

På Autism- och Aspergerförbundet säger de att detta förekommer i hela landet.

Nicklas Mårtensson ska just i dagarna vittna som expert i en rättegång om LVU i ett sådant här ärende. Han har pratat med många familjer som missförståtts av socialtjänsten.

– Ofta beror det på att socialtjänsten missar autismen hos barnet, att när föräldrar anpassar vardagen, förkortar skoldagen eller begränsar maträtter eller umgänge, då tror socialen att det är brist på omsorg, när det i själva verket handlar om att man anpassar för barnets bästa.

Just tvångsomhändertagande har också ökat de senaste åren, även om det inte går att se vad omhändertagandena beror på i statistiken.

Fyraåring omhändertogs

En av de föräldrar som vi pratat med vill vara anonym för sina barns skull. Hon berättar att föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är väldigt utsatta eftersom deras barn har ett avvikande beteende.

Hennes egen dotter omhändertogs akut av socialtjänsten under ett dygn, när hon var fyra år gammal.

– Personalen missförstod hennes beteende, och det tog tid innan vi fått ut alla journaler och intyg från BUP. Det var det värsta dygnet i mitt liv. Min dotter är fortfarande traumatiserad och vill veta var jag är hela tiden.

Hon arbetar själv som boendestödjare och har också sett andra råka illa ut.

– Jag har bevittnat hemska felplaceringar av barn. Föräldrarna har velat ha assistans eller familjehem men placeringen har blivit LSS-boende.

Tusen barn i barnboenden

I dag bor nästan tusen barn med funktionsnedsättning på heltid i “bostäder med särskild service till barn och unga enligt LSS”, så kallade barnboenden. Boendeformen ska vara frivillig och är till främst för unga med funktionsnedsättning som kanske behöver bo nära en skola på annan ort, men det bor också små barn på sådana här heltidsboenden.

Under de senaste åren har antalet boendeplatser minskat stadigt, till exempel när äldre ungdomar flyttat till egen lägenhet. Men samtidigt fattas det nya beslut. Under 2016 fattade kommunerna 300 nya beslut om barnboenden, enligt Socialstyrelsen.

– Kostnaderna för detta har minskat under flera år men nu har den trenden brutits, nu har de istället ökat med 100 miljoner mellan 2015 och 2016.

Det är en ökning men inte lika stor som för personlig assistans, där ökade kostnaden för kommunerna med en miljard, och särskilda boenden för vuxna ökade med två miljarder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS-lagen

Mer i ämnet