Som mest kom det 160 000 paket varje dag till Postnords terminal utanför Arlanda före jul. Men få av kunderna betalade in den svenska momsen vilket gjorde att företaget lade på avgiften på 75 kronor. Foto: TT

Postnord nära avtal om att slopa avgiften på Kinapaket via Wish

Publicerad

Postnord väntas snart ta bort avgiften på Kinapaket för alla som handlar via Wish, uppger Breakit. Men enligt Postnord är inte avtalet klart än.
– Vi är visserligen nära, men det återstår vissa detaljer att lösa, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord, till SVT Nyheter.

I mars i år införde Postnord en administrationsavgift på 75 kronor på alla paket som skickats till Sverige från länder utanför EU, bland annat Kina. Anledningen var att man ville se till att moms hämtas in på rätt sätt.

Enligt uppgifter till techsajten Breakit har Postnord nu gjort en uppgörelse med nätbutiken Wish som innebär att avgiften försvinner på paket från Kina. Wish kan däremot komma att ta en mindre avgift för hanteringen, troligen cirka tio kronor.

”Allt är klart. Postnord har även varit i kontakt med fler aktörer om liknande lösningar”, säger källan till Breakit.

Den svenska momsen läggs direkt på priset vid ett köp och sedan skickas momspengarna till Postnord.

Postnord: ”Inte klart än”

Postnords kommunikationsdirektör, Thomas Backteman, bekräftar för SVT Nyheter att ett avtal är på gång med Wish.

– Men avtalet är inte klart än. Vi är visserligen nära, men det återstår vissa detaljer att lösa, säger han.

Enligt Backteman pågår det också förhandlingar med andra e-handelsplattformar.

Importen av billiga produkter från Kina har exploderat det senaste året. Innan avgiften infördes strömmade det som mest in 160 000 paket varje dag till Postnords terminal på Arlanda. Men efter har antalet paket från bland annat Kina minskat drastiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer