Nya Karolinska Solna har tidigare drabbats av flera bakslag. Under måndagen uppstod en avloppsläcka i steriliseringsförrådet. Foto: TT

Avloppsläcka på nya Karolinska – material fick slängas

Uppdaterad
Publicerad

En läcka i en avloppsledning i steriliseringsförrådet på nya Karolinska sjukhuset i Solna (NKS) resulterade i att mycket material fick slängas. Orsaken bakom är under utredning.

Turerna kring Nya Karolinska fortsätter. Under måndagen uppstod en läcka i en avloppsledning i förrådet i anslutning till den nya steriliseringscentralen på NKS, där material steriliseras innan operation. Vätska ska ha droppat ner på medicinskt material.

Enligt uppgift till tidningen Aftonbladet gick ”stanken av urin och avföring inte att ta miste på”. Det inträffade ska ha resulterat i att man behövt slänga mycket av engångsmaterialet, till ett värda av cirka 100 000 kronor.

Nya Karolinska sjukhuset

”Ingen påverkan på operation”

– Det finns ingen påverkan på operation. Schemat ligger fast och det beror på att man genom ett snabbt och effektivt arbete mellan fastighetsförvaltare och leverantören har kunnat sanera och fylla på förrådet så pass snabbt, säger Kim Sjölund, presschef på Karolinska universitetssjukhuset.

Det som orsakade själva läckan var att det blev stopp i röret. Vad det beror på är inte klarlagt, men ärendet är under utredning. 

– Det är fastighetsförvaltarens ansvar att utreda varför det har hänt och orsaken bakom, säger Kim Sjölund.

”Viktigt är att vi har rutiner”

Är det inte allvarligt att en sådan här olycka inträffar på ett såpass modernt sjukhus?

– Det som är viktigt är att vi har rutiner för att åtgärda så att det inte påverkar på verksamheten. Det är det viktiga för sjukhuset, säger Kim Sjölund.

Hon menar att sjukhusets hantering av händelsen visar att rutinerna fungerar och att inga operationer påverkats i det korta perspektivet.

– I det längre perspektivet ser man över eventuell på verkan. Det kan vara vissa artiklar som har längre leveranstid

Som SVT Stockholm tidigare rapporterat så kommer steriliseringscentralen på NKS under sommaren byggas om, då man kommit på att den är för liten. Exakt hur lång tid ombyggnationen kommer ta kan inte Sjölund svara på, men det ska vara klart till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet