Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Avslag i riksdagen – ingen budget klar i dag

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen avslog på onsdagseftermiddagen högeroppositionens vårändringsbudget. Detta sedan regeringen yrkat på avslag och samtidigt inte yrkade på sitt eget budgetförslag.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt, säger Elisabeth Svantesson (M) efter omröstningen.

Resultatet i riksdagen betyder att det ännu inte finns en ändringsbudget klar.

Regeringen har dock meddelat att man på fredag kommer att lägga fram ett nytt justerat budgetförslag. Det ska innehålla regeringens ursprungliga budget, kompletterad med den nya pensionsöverenskommelsen med C, V och MP.

Regeringen har uttryckt en förhoppning om att riksdagen redan på onsdag nästa vecka ska kunna ta ställning till förslaget. För detta krävs en förkortad motionstid, något de ser ut att få.

Då ska det alltså röstas om budgeten igen. Men hur det blir verkar bli upp till den politiske vilden Amineh Kakabaveh som villkorat sitt stöd för regeringens förslag. Hon vill att regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet och att mer pengar skjuts till för att motverka hedersförtryck.

M: Anmärkningsvärt av C

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson vänder sig mot att Centerpartiet röstade för att avslå oppositionens förslag.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet röstar nej till den budget vi lagt fram. Mer pengar till försvaret, till polisen och till vapen till Ukraina. Att dessutom Centerpartiet säger nej till pensionsförslaget som de i grunden tycker är bra tycker jag är anmärkningsvärt, säger hon.

Den bilden delas av Kristdemokraternas Jakob Forssmed. Han vill nu snabbt få till en budget.

– Jag tycker inte det finns skäl att dra ut på den här processen. Sverige behöver ett beslut på plats. Jag hoppas fortfarande att det blir vårt förslag som vinner.

Lööf (C): Ett chicken race

Centerpartiets partiledare Annie Lööf hade hellre sett att riksdagen röstat om det förslag som partiet kommit överens om med regeringen.

– Jag hade givetvis önskat att vi hade kunnat rösta om det redan i dag, så att det hade blivit en klar och tydlig politik för landets pensionärer, säger hon.

Hur ser du på möjligheten att få igenom den nya ändringsbudgeten?

– Det får vi se när man röstar om det. Hela den här mandatperioden har varit ett chicken race med politiska vildar som avgör med en rösts övervikt och det måste vi komma ifrån under nästa mandatperiod.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tom Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.