”Inte tillräckligt kraftfulla”, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, om regeringens åtgärder.

Ris och ros för regeringens krispaket: ”Inte tillräckligt kraftfullt”

Publicerad
Organisationen Företagarna är positiva till regeringens åtgärder för att stötta små och mellanstora företag.
Svenskt Näringsliv håller inte med, och menar att åtgärderna inte är tillräckligt kraftfulla.

Företagarnas vd Günther Mårder tycker att är bra att regeringen nu riktar ljuset mot de små företagen. Särskilt nöjd är han med den statliga företagsakuten, givet att den kommer att fungera väl.

Han är även positiv till att de nedsatta arbetsgivaravgifterna ska gälla retroaktivt från första mars, men menar att åtgärden har begränsningar.

– Det är en lönegräns på 25 000 kronor och det är dessutom så att man ska betala in ålderpensionsavgiften på drygt 10 procent. Så för många av dem som har en väsentligt högre lön än 25 000 kronor på sin personal så kommer den totala besparingen att vara relativt liten, säger Mårder.

Däremot hade han förväntat sig en sänkning av anståndsräntan, ner till en nivå kring två procent. Han trodde även att regeringens skulle lyfta bort företrädaransvaret.

Vill se sänkt ränta

Svenskt Näringsliv är inte lika imponerade över dagens besked.

”Det är bra att regeringen presenterar nya åtgärder och det är på bra områden, men de är inte tillräckligt kraftfulla. Vi ser för var dag som går hur allt fler företag drabbas av akuta problem som hotar både verksamheten och jobben”, säger vd Jan-Olof Jacke i en skriftlig kommentar till TT.

Organisationen vill se ett utbyggt system för korttidspermittering, sänkt ränta på anstånd med skatteinbetalningar och en räddningsersättning för företag som förlorat en stor del av sin omsättning.

Nya regler för a-kassan

Från den fackliga världen är man överlag positivt inställda till regeringens besked.

”Vi välkomnar att regering är aktiv och beredd att satsa stort. Krisen är djup och stora resurser krävs för att undvika arbetslöshetschock”, säger ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i en skriftlig kommentar.

Men LO efterfrågar fler riktade satsningar mot de som drabbas hårdast, både företag och löntagare som blir arbetslösa eller varslas.

Handels välkomnar också beskedet, men efterfrågar nya regler för a-kassan. Bland annat att grundersättningen från a-kassan måste höjas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet