Foto: TT

Storbankerna välkomnar undersökningen

Publicerad

Samtliga tre storbanker, SEB, Swedbank och Handelsbanken, tycker att det är självklart att Finansinspektionen undersöker dem efter att de nämnts i Panama-dokumenten.

SEB vill inte svara på en direkt fråga om de har haft någon kontakt med Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca. Men SEB säger att de inte rådger sina kunder att gömma några skattepengar.

– Det är Finansinspektionens roll att utöva tillsyn på finansmarknaden. De ställer frågor till oss och vi kommer att bistå dem med allt vad de behöver, säger Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB.

– Vi har inte sett några dokument. Den uppgiften vi har är att vi omnämns 47 gånger i Uppdrag Granskning-serien. Det jag kan säga är att vi rådger inte våra kunder att gömma pengar på grund av skatteskäl.

Har SEB haft någon kontakt med Panamaföretaget?

– Som vi har sagt tidigare, vi rådger helt enkelt inte att gömma skattepengar.

Men har ni haft någon kontakt med företaget?

– Vad vi gör nu är att vi kommer att svara på frågorna Finansinspektionen ställer till oss, säger Laurence Westerlund.

”Vi har redan påbörjat en intern utredning”

Claes Warrén är pressansvarig hos Swedbank, enligt honom välkomnar de en granskning, även fast de inte vet varför eller hur Swedbank förekommer i Panama-dokumenten.

– Det är inget konstigt att Finansinspektionen gör en granskning av oss i den här frågan. Vi har redan påbörjat en intern utredning själva, säger Claes Warrén.

Vet du hur Swedbank förekommer i Panama-dokumenten?

– Nej, men vi kontrollerar vad som har skett, om jag har förstått saken rätt så sträcker sig Panama-materialet tillbaka ändå till 70-talet, om vi omnämns i något sammanhang en enda gång under hela denna tid så ger det utslag. Men vi vet faktiskt inte vad det kan vara, hittar vi något så kommer vi sätta in åtgärder mot det. Vi tar avstånd från skatteflykt på alla sätt och vis, säger Warrén.

”Vi gör inte den här typen av skatterådgivning”

Även Handelsbanken säger att de har inget att dölja.

– Vi har gjort en egen utredning och den är nästan klar. Vi har inte hittat några konstigheter, säger Johan Wallqvist, presschef på Handelsbanken.

Men Finansinspektionen väljer att undersöka Handelsbanken. Varför då?

– Det är väl naturligt att de tittar på fler banker. Bara för att Handelsbanken omnämns betyder inte det att vi är inblandade i något. Det kan vara olika typer av mejl där Handelsbanken nämns, utan att för den skull vara avsändare. Vi har inte haft något kontakt med Panamaföretaget och vi gör inte den här typen av skatterådgivning som har diskuterats senaste veckan.

– Vid tveksamheter avstår Handelsbanken från att medverka. Men om någon medarbetare har gjort något otillämpligt, så är detta ett brott mot bankens interna regler, säger Johan Wallqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Panama-dokumenten

Mer i ämnet