Enligt Johan Schauman, deklarationsexpert, kan effekten för den som missar rättningen bli högre skatt – eller lägre. Foto: SVT/Göran Lidén

Bankernas dubbelfel kan påverka 25 000 pensionärer

Publicerad

Bankerna Nordea och Skandiabanken skickade dubbla siffror till Skatteverket. Nu får upp till 25 000 personer se upp med deklarationen.

Den som fått utbetalningar från IPS, individuellt pensionssparande, bör kolla extra noga på deklarationen i år – åtminstone om man deklarerar på papper.

SVT rapporterade i början av mars att både Nordea och Skandiabanken skickat in felaktiga uppgifter men då var omfattningen oklar. Nu visar det sig att felrapporteringarna kan ha påverkat många tusen pensionärer.

– Det är svårt att säga exakt men uppemot 20 000-25 000 personer berörs, säger Johan Scahuman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Kan ge högre eller lägre skatt

Alla ska ha fått information från bankerna, och om man deklarerar digitalt är felet redan fixat.

Men den som skickar in sin deklaration på papper måste själv rätta felet efter bankens anvisningar, förklarar Schauman. Annars får man problem med slutsumman.

– Det är svårt att säga om det blir mycket högre eller lägre skatt i det enskilda fallet, men fel blir det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.