Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten om varför bidrag sällan påverkar viljan att återvandra. Foto: Michael Jansson

Bara en fick bidrag för att återvandra – trots regeringens satsning

Uppdaterad
Publicerad

Tidöpartierna vill öka den frivilliga återvandringen. Planen är bland annat en höjning av återvandringsbidraget – ett bidrag som hittills inte haft någon effekt. Förra året var det bara en person som fick det.

”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!” twittrade Tobias Andersson (SD) i augusti 2022 till en bild på Sverigedemokraternas reklam i Stockholms tunnelbana.

Sedan dess har SD fortsatt driva på för en ökad återvandring och gjort det till en av Tidöpartiernas prioriterade frågor inom migrationsområdet.

Kampanjen i Stockholms tunnelbana väckte starka reaktioner i augusti 2022 efter att Tobias Andersson på Twitter kallat det för ”återvandringståget”. Foto: Anna Nordström/TT

2022 gav regeringen Migrationsverket i uppdrag att öka återvandringen. Men siffror som SVT tagit fram visar att det trots detta bara var en person som beviljades återvandringsbidrag i fjol.

– Jag tror inte att det är det bidrag som i första hand gör att man väljer att återvandra, säger Charlotte Kirotar, enhetschef på Migrationsverket.

Den som har uppehållstillstånd och vill återvandra till sitt hemland kan idag få resan betald av Migrationsverket, samt ett bidrag på upp till 10 000 kronor. I utbyte ska personen avsäga sig sitt uppehållstillstånd.

Totalt ansökte 70 personer i fjol, och 69 av dem nekades. I de flesta fall levde den sökande inte upp till kriterierna, som säger att den sökande ska sakna inkomst, vara skuldfri och ha ett giltigt pass i hemlandet.

Ni har i uppdrag att öka återvandringen. Är det ett misslyckande att bara en person beviljats bidraget?

– Jag skulle inte säga det. Det visar inte hur många som kan ha återvandrat. Det kan vara många fler som Migrationsverket inte kommer i kontakt med, säger Charlotte Kirotar.

Regeringen vill öka bidragen

I oktober tillsatte regeringen en utredning som ska ta fram förslag på åtgärder som kan öka återvandringen. Ett av förslagen som undersöks är högre bidrag.

Men enligt Henrik Malm Lindberg, biträdande kanslichef på Delegationen för Migrationsstudier, har ekonomiska incitament en väldigt liten påverkan på människors vilja att återvandra.

– Det fungerar inte särskilt bra. Det finns en ganska solid evidens för det. Det är framförallt strukturella faktorer som förhållandet i hemlandet och i värdlandet som spelar roll. Därnäst familj och sociala strukturer, säger han.

Så många beviljades ÅTERVANDRINGSBIDRAG

2019: 2 (av 21 sökande)

2020: 4 (av 31 sökande)

2021: 0 (av 11 sökande)

2022: 2 (av 33 sökande)

2023: 1 (av 70 sökande)

Källa: Migrationsverket

Kriterier för att beviljas Återvandringsbidrag

Personer med tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd i Sverige och giltigt pass i hemlandet har möjlighet att ansöka om återvandringsbidrag.

Svenska medborgare eller personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan inte beviljas bidraget. Inte heller personer med en inkomst eller andra ekonomiska tillgångar som gör att hen kan betala resan själv.

Den sökande får inte heller ha skulder hos Kronofogden eller CSN.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.