Barn framför krockkudde skrämmer

Uppdaterad
Publicerad

När NTF-folk tittade in i bilar utanför förskolor fick de en chock. Mer än vart tionde barn mellan ett och fyra år som åkte i framsätet satt framför en inkopplad krockkudde. Trots att det kan vara livsfarligt.

-Skrämmande och oväntat, säger Susanne Gustafsson, forskare på Statens väg- och trafikforskningsinstitut (VTI) som analyserat resultaten från trafiksäkerhetsorganitionen NTF:s undersökning och var med och presenterade dem på en konferens i Linköping.

Observatörer från NTF:s länsförbund ställde frågor och granskade hur barnen satt i bilarna vid lämningen utanför cirka 350 förskolor i 70 kommuner.

Av de 5.000 barnen i åldrarna 0-10 år satt drygt 1.100 i passagerarsätet fram. Av dem satt 11 procent av 1-4-åringarna och 22 procent av 5-6-åringarna framför en aktiv krockkudde.

Minst 140 cm

Syftet med krockkudden är att rädda liv, men rekommendationen är man ska vara minst 140 centimeter lång. Annars kan den skada.

För 44 procent av barnen finns ingen uppgift om krockkudde eller så saknades den.

-Det rör sig troligen om gamla bilar som inte har någon krockkudde på passagerarsidan, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF.

Några riktiga skräckexempel upptäcktes också som att tre barn satt i förarens knä och att fem satt i bakåtvänd bilbarnstol framför en inkopplad krockkudde.

-Krockkuddens största explosionskraft hamnar då precis vid barnets huvud. Det är något man inte vill se, säger Rickard Cosini.

Enligt lagen ska alla i bilen ha bälte och barn under 135 centimeter ska använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan särskild skyddsanordning.

Bland alla barn var det runt 5 procent som saknade bälte. Även så små barn som ett- och tvååringar satt direkt på bilens säte utan skyddsanordning.

Fäderna värst

I bilar med manliga förare var det en högre andel barn som var obältade och satt framför en aktiv krockkudde.

-Männen sticker verkligen ut. Det är konstigt. Papporna vill ju sina barn lika väl som mammorna, säger Susanne Gustafsson.

De vanligaste förklaringarna från föräldrarna till de olika bristerna var stress, okunskap, att de inte skulle köra så långt, förhindra åksjuka, att barnen ville se ut och att det var bekvämare för barnet.

-Vi måste utbilda varje ny föräldrageneration, säger Rickard Cosini.

Fakta: Barn i bil

* NTF:s undersökning gjordes på morgonen utanför 347 förskolor i 70 kommuner under april-juni förra året.

* Anses ha god geografisk och socioekonomisk spridning.

* 5.000 barn mellan 0-10 år observerades varav 87 procent i åldern 2-6 år.

* Studien omfattar även användning och felmontering av bilbarnstolar, felanvändning av bälten och vilken typ av bilbarnsskydd som används.

NTF, VTI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.