Mannen, som heter Viktor, är en av de skadade i meteroitnedslaget i Ryssland. Foto: Scanpix

1.200 skadades i det kraftiga meteoritregnet

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 1.200 människor skadades efter morgonens meteoritregn över ryska Uralbergen. Förvirring och panik utbröt i miljonstaden Tjeljabinsk.

Siffrorna om antalet skadade har ökat undan för undan och under eftermiddagen uppgav ryska inrikesdepartmentet att det är omkring 1.200 människor.

En talesperson från krisministeriet för ryska Russia 24 TV bekräftar att minst 297 lägenhetshus skadats av meteoriterna.

Meteoritregn i Ryssland

Men till en början mörkades det för den ryska befolkningen:

– Man sa att det inte hade hänt något, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson.

Det tog en halvtimme innan det överhuvudtaget kom någon kommentar från officiellt håll.

– Trots massor av samtal sa man att det inte hade hänt något. Det tog två timmar innan man bekräftade vad som hänt, säger Elin Jönsson och fortsätter:

– Man vet fortfarande inte om det var ett regn eller om det var en lufttrycksvåg som gjorde att fönstren gick sönder.

Russia Today rapporterar om att minst 3.000 byggnader skadades.

Föll ner i frusen sjö

Bitar av meteoriten uppges ha hittats i en frusen sjö i närheten av Tjebarkul, väster om Tjeljabinsk. Bilden här intill kommer från polien i området. Hålet sägs vara sex meter brett.

Ryska vetenskapsakademien uppskattade storleken på ursprungsmeteoriten till 10 ton.

Höjd beredskap

Myndigheter i Ural-regionen försattes i höjd beredskap. Polisen vill bland annat undvika plundringar och de håller dessutom elstationer under uppsikt så att de inte har skadats.

De senaste uppgifterna talar om ca 1.200 skadade, enligt ryska myndigheter. Omkring fem personer har fått läggas in på sjukhus med skärsår från fönster som krossats av tryckvågen.

– Jag stod i köket och såg en kraftig ljusblixt högt upp. Sen kom en explosion, den var så kraftig att fönstret slogs upp och jag kastades bakåt, berättade Tjeljabinsk-bon Anton Jemeljanov för nyheterbyrån Ria.

Skolorna stängde

Fyra barn skadades när fönstren i deras skola gick sönder ca 80 kilometer från staden Satka, uppger det ryska inrikesministeriet. Fönstren på flera byggnader ska ha gått sönder i Satka och Tjeljabinsk.

– Alla skolor har stängt nu och eleverna har fått gå hem. Fönstren var trasiga och det är arton grader kallt, säger Elin Jönsson.

Myndigheterna i regionen blev nedringda av människor som ville rapportera in skador på människor eller byggnader, uppger regionens guvernör.

– Något började explodera i luften och landade sedan på marken. Ett svart moln ligger över staden. Folk trodde att kriget har kommit, säger ett ögonvittne boende utanför Tjeljabinsk till Interfax.

Skolor och förskolor i miljonstaden Tjeljabinsk håller stängt i dag, meddelar lokala myndigheter.

105 år sedan smällen i Tunguska

  • Torsdagens regn av rymdsten påminner om en av de största rymdrelaterade händelserna på Jorden i modern tid – den vid Tunguska i den sibiriska ödemarken 1908.
  • Många teorier snurrar, men det förmodas handla om en stor meteor eller asteroid som exploderade i skyn. Den sibiriska himlen lystes upp i dagar, marken började skaka och tryckvågen svepte omkull djur och bönder tusentals kilometer bort. Träd fälldes på en yta lika stor som Gotland.
  • Att varken meteroitbitar eller någon krater hittats har dock närt vilda spekulationer om allt från en UFO-landning till märkliga experiment på den avlägsna platsen.

Källa: AFP, NE (TT)

Faller snabbt mot jorden

En meteor eller en meteorid är en liten kropp från rymden som faller med hög hastighet in i jordatmosfären.

  • En meteorit eller meteorsten är en fast kropp som fallit ned på jordytan.
  • En asteroid är en större kropp, småplanet, som går i bana runt solen och som hör till eller har sitt ursprung i asteroidbältet mellan banorna för Mars och Jupiter.
  • En komet är en liten isrik kropp i omloppsbana runt solen, vanligen hemmahörande i Oorts kometmoln.

Källa: Nationalencyklopedin. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Meteoritregn i Ryssland

Mer i ämnet