Foto: Scanpix

Kraften hos meteoriten 40 gånger bomben över Hiroshima

Uppdaterad
Publicerad

Energin som frigjordes när meteoriten över Ryssland gick in i atmosfären var nästan 40 gånger så stor som i atombomben över Hiroshima.

Det råder dock delade meningar om hur stor den ryska rymdstenen var – meteoriten som i fredags trängde in genom jordatmosfären och exploderade ovanför regionen Tjeljabinsk.

Ryska vetenskapsakademin, som citeras av tidskriften New Scientist, hävdar att stenen vägde 10 ton.

Meteoritregn i Ryssland

Amerikanska rymdstyrelsen Nasa har däremot justerat både storleken och vikten uppåt: allt tyder på att meteoriden vägde 10.000 ton och var cirka 17 meter i diameter, skriver Nasa på sin hemsida.

De nya beräkningarna har enligt amerikanerna gjorts med hjälp av information från fem olika infraljudsstationer som finns runtom i världen.

Upptäcktes i Alaska

Meteoriden upptäcktes först i Alaska, mer än 6.500 kilometer från Tjeljabinsk. Analysen visar också att det tog 32,5 sekunder från det att kom in i atmosfären innan den exploderade på mellan 30 och 50 kilometers höjd.

Den energi som frigjordes i samband med smällen var – om Nasas beräkningar stämmer -  cirka 500 kiloton, även det mer än vad man tidigare trott.

Det kan jämföras med den första atombomben, som släpptes i augusti 1945 över den japanska staden Hiroshima, då energi motsvarande 13 kiloton frigjordes.

Energin från meteoriten var alltså nästan 40 gånger så stor som Hiroshimabombens.

Fragmenten från meteoriten tros ha spritts över ett flera kilometer stort område.

Den europeiska rymdmyndigheten (ESA) har bekräftat att det inte finns något samband mellan denna meteor och den asteroid, 2012 DA14, som senare samma dag passerade jorden på 27 000 kilometers höjd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Meteoritregn i Ryssland

Mer i ämnet