Den största biten är 1 cm i diameter. Foto: Scanpix

”Bitar från meteoriten” säljs redan

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde inte många dagar efter det dramatiska meteoritnedslaget i Uralbergen förrän rymdstenar erbjuds till försäljning. Men hur vet man att de är äkta?

Efterfrågan från samlare världen runt på meteoritbitar från nedslaget i Uralbergen är nu stor. Enligt brittiska tidningen Guardian kan den som lyckas sälja en liten bit göra sig en rejäl hacka.

Tidningen hänvisar till ryska webbsidor som rapporterar att bitar, som påstås komma från meteoriten, är till salu för omkring 64.000 kronor.

Meteoritregn i Ryssland

Frågan är bara hur man kan skilja en äkta meteoritbit från till exempel en bit målad betong.

Som en brödskorpa

– Det första man ska titta på är ”skorpan”. Tänk på en brödskorpa. Utsidan på meteoriten ska vara glänsande, len och svart, säger Nathalie Starkey, expert på rymdföremåls kemiska uppbyggnad, till tidningen.

– Hettan som uppstod när meteoriten flög in i atmosfären fick dess yttre att smälta som glas. Det är ett bra tecken på att det handlar om en meteorit, men tyvärr är det inte helt avgörande. Det krävs också att en expert undersöker den, säger Nathalie Starkey.

Analys i laboratorium

Små bitar från meteoriten som slog ner i Tjeljabinsk håller på att analyseras på ett laboratorium i Jekaterinburg.

Meteoritbitarna har samlats in vid sjön Tjerbarkul av forskare vid Urals federala universitet. Efter nedslaget har en bild av en vak i sjön visats upp som sägs visa nedslagsplatsen, men det är inte klarlagt om det stämmer.

53 bitar har samlats in

– Vi kan bekräfta att fragmenten som vår expedition påträffat i området kring Tjerbakulsjön är av meteornatur, sade Viktor Grohovskij, forskare vid Urals federala universitet, till ryska nättidningen RT.com i går.

Totalt har 53 stenlika bitar samlats in för analys. Den största är 1 cm i diameter och den minsta ungefär 1 mm.

Meteoriten kan ha orsakat skador för 200 miljoner kronor när den slog ner. Över tusen personer skadades i den häftiga tryckvågen och sjukhusen får fortfarande ta emot många samtal från människor som klagar på  sömnlöshet och stress.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Meteoritregn i Ryssland

Mer i ämnet