Carina Persson på Chalmers kommenterar dagens meteoritnedslag i Ryssland.

”Vi har bra koll på meteoriterna”

Uppdaterad
Publicerad

Vi är utsatta av ett konstant bombardemang från rymden. Större meteoriter har potential att orsaka fruktansvärda skador, långt värre än exempelvis Hiroshimabomben. Men vi behöver inte vara alltför oroliga, menar Carina Persson, doktor i astronomi på Chalmers.

Varje dag regnar det ner en stor mängd små partiklar. Många brinner upp i atmosfären, men en hel del når jorden.

–De flesta slår ner i havet eller ödemarker och vi märker knappt av dem, säger Carina Persson.

Meteoritregn i Ryssland

”En liten kan ödelägga Holland”

Hon menar att vi inte behöver vara alltför oroliga för hotet från rymden, men att det ska tas på allvar.

–De stora meteoriterna har vi väldigt bra koll på. Men inte alla de små. Även om de små inte utgör ett globalt hot, så kan en 100 meter bred meteorit ödelägga ett land av Hollands storlek.

”En konstig fara”

Främst i försvarslinjen ligger amerikanska NASA, som utarbetat olika metoder för att oskadliggöra hotet. Men rymdpartiklarna är oförutsägbara. En del ser man i god tid, andra senare.

–Det är en konstig fara. Den vi tror utrotade dinosaurierna, den var tio kilometer i diameter. Samtidigt är det så extremt liten chans att en så stor meteorit ska nå jorden.

Sist en riktigt stor meteorit slog ner på jordens yta var 1908 i Sibirien.

–Den sprängkraften var tusen gånger starkare än Hiroshimabomben, säger Carina Persson.

Samband med den som snart passerar?

Senare idag förväntas en 50 meter bred större asteroid, 2012 DA14, passera nära jorden. Frågan är om dagens nedslag i Ryssland har något samband med den.

–Man undrar ju, är det bara en slump, eller kan det vara en bit av den som lossnat? Ingen vet just nu, de sitter säkert och räknar på det.

För den som är intresserad finns en rad hemsidor som följer himlakropparnas rörelser. Bland andra ”Heavens above”, där du kan slå in dina koordinater och var du befinner dig i relation till satelliter och meteoriter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Meteoritregn i Ryssland

Mer i ämnet