Foto: SVT

”Barnen kan få tillräckligt vård och stöd i Serbien”

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med de tre syskonen som hotas att splittras av den utvisning som svenska myndigheter beslutat om har väckt mycket känslor. Migrationsverket fortsätter dock att hävda att man har fattat ett korrekt beslut.

SVT:s Västnytt har i dag rapporterat om de tre romska barnen i Halmstad som varit omhändertagna enligt LVU, lagen om vård av unga. Deras mamma klarar enligt sociala myndigheter inte av att ta hand om dem. Men såväl Migrationsverket som Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen anser nu att barnen ska utvisas tillsammans med sin biologiska mamma. Alla utom den yngsta, som är svensk medborgare, och som nu skiljs från sina syskon.

– Det är ett väldigt komplicerat ärende. Familjen kom hit för några år sedan med detta tillstånd, grunden för den tillståndet visade sig sedan vara oriktigt. Migrationsverket hade då inget annat val än att utreda ärendet för att se om man kunde återkalla det tillståndet, säger Anette Bäcklund, verksamhetsområdeschef vid Migrationsverket, i SVT:s Aktuellt i kväll.

Men det är väl inte barnens fel om det tillståndet kommit till på oriktiga grunder?

– Nej, naturligtvis och det är olyckligt att barnen drabbas. I samband med den utredningen tittade vi också på vilka konsekvenser som beslutet skulle få för barnen.

Ni ska ju i era beslut ta hänsyn till barnens bästa – på vilket sätt är det bra för barnen att bli utvisade till Serbien?

– Vi måste utgå från den lagstiftning vi har att tillämpa. Lagstiftarna har gett oss minsta möjliga förutsättningar för att ge tillstånd för synnerliga skäl. Barnens bästa ska också tas i förhållande till föräldrarna – barnens biologiska mamma har inte längre rätt att vistas i Sverige.

Romer ”andra klassens medborgare”

Enligt det svenska utrikesdepartementet så är romer svårt diskriminerade i Serbien. UD skriver bland annat att ”Serbiens romer behandlas som en andra klassens medborgare, är djupt diskriminerade och lever både i fattigdom och i ett tydligt utanförskap.” Dessutom slår man fast att ”Romska barn har en särskilt utsatt situation och romska kvinnor kan sägas vara dubbelt diskriminerade.”

Vad talar för att barnen ska kunna tas om hand på ett bra sätt i Serbien?

– Migrationsverket har utrett och prövat det här ärendet. Det har även Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen gjort och kommit fram till samma slutsats – att familjen inte har rätt till skydd. Det vi kommer att göra nu är att titta på förutsättningarna för att kunna genomföra hemresan och vilket stöd familjen kan få i hemlandet.

Menar du att de här barnen kan få det stöd de behöver i Serbien?

– Enligt de uppgifter Migrationsverket har finns det förutsättningar att ge både medicinsk vård och stöd till familjen. De dialogerna kommer vi att ha med svenska sociala myndigheter och motsvarande myndigheter i hemlandet.

Det är fortfarande inte definitivt säkert att utvisningen kan genomföras?

– Det finns ett beslut om utvisning. Nu ska vi titta på förutsättningarna för att hemresan ska kunna genomföras. Skulle det där framkomma nya omständigheter som gör att det framstår som orimligt med en hemresa så får vi ta ställning till det då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer