Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnläkaren Jonas J. Ludvigssons reaktion på de detaljerade uppgifterna om vaccinerade barn som publicerats av en vaccinkritisk sajt. Foto: TT/Pavel Koubek/Karolinska institutet

Barnläkaren om vaccinläckan på Folkhälsomyndigheten: ”Allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Känsliga uppgifter om 800 barn sprids på en vaccinkritisk sajt efter ett misstänkt dataintrång hos Folkhälsomyndigheten. Händelsen har nu polisanmälts men efter nästan två veckor ligger uppgifterna fortfarande kvar.

– Spontant tycker jag att det är väldigt olustigt, säger Jonas F Ludvigsson, barnläkare och professor i epidemiologi vid Karolinska institutet.

Sajten, som uteslutande innehåller vaccinkritiskt material, publicerade den 4 juli en lista på 796 barn mellan 2 och 11 år som vaccinerats mot covid-19, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta.

Listan innehåller datum när vaccineringen skedde, vilket sorts vaccin, var vaccineringen skedde samt kontaktuppgifter dit. Även personnummer finns med, men utan de fyra sista siffrorna.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter ska myndigheten till en början inte ha förstått att de utsatts för intrång och först under torsdagen gick FHM ut med ett pressmeddelande om det misstänkta intrånget.

”Vi ser mycket allvarligt på detta. Vi utreder nu händelsen, i samverkan med andra myndigheter, för att få reda på vad som har hänt. Vi hanterar händelsen skyndsamt och med mycket hög prioritet”, uppger Lisa Brouwers, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

”Olustigt för barnen”

Barnläkaren och professorn Jonas F Ludvigsson reagerar när han får höra om vilka uppgifter som sprids.

– Hela det här tilltaget har en väldigt aggressiv ton. Man vill ställa FHM till svars och det gör det ännu mer olustigt för barnen och deras familjer att deras uppgifter ligger ute på nätet.

Enligt Patrick Cordner, chef på IT-brottscentrum som sköter utredningen, har man få möjligheter att ta ner uppgifterna som ligger på sajten.

– Vi har inget lagligt stöd för det. Det vi kan göra är att be de som ”hostar” sidan att ta ner det, säger han till DN.

Svaret

Under fredagen publicerade personerna bakom hemsidan ett uttalande om händelsen. De menar att det inte rör sig om ett dataintrång.

”Vi vill påpeka att vi inte har hackat någonting. Vi har har fått all data från en visselblåsare på FHM. Vi har haft denna data sedan slutet av 2021”, skriver de i ett inlägg på sajten.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring vaccin till barn

Vaccinerna mot covid-19 är godkända för användning från 5 års ålder.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar allmän vaccination från 12 år men rekommenderar även vaccination av yngre barn som är extra känsliga för luftvägsinfektioner.

Det ska ske efter bedömning av behandlande läkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.