Hör barnombudsmannen om ungas situation under pandemin. Foto: Per Nilsson/SVT

Barnombudsmannen: ”Barn faller mellan stolarna”

Publicerad

Barns rättigheter har inte tagits tillvara tillräckligt under pandemin, enligt en rapport från Barnombudsmannen som i dag lämnas över till regeringen. 

– Sverige har inte varit berett kring barns rättigheter under en samhällskris, säger Elisabeth Dahlin, barnombudsman. 

I Barnombudsmannens rapport har det undersökts vilka konsekvenser coronapandemin haft för barn i Sverige.

Barn har intervjuats och en enkät har skickats till huvudmän inom skola, socialtjänst och hälso-sjukvården för att se hur beslut har fattats utifrån barnkonventionen. Dessutom har man intervjuat myndigheter kring hur de har jobbat med barns rättigheter under pandemin. 

– Det vi ser är att många barn faller mellan stolarna. Det är barn som mår dåligt, barn som kanske redan har varit i utsatta livssituationer och inte kan få det vuxenstöd de har rätt till. Oro för våld i hemmet, psykisk ohälsa, säger Elisabeth Dahlin. 

Konventionen blev lag

Barnkonventionen blev svensk lag första januari 2020, bara månader innan pandemin bröt ut, men har enligt Barnombudsmannen inte tillämpats tillräckligt under det här året. Enligt BO behöver Sverige ha bättre beredskap kring barns rättigheter under samhällskriser.

– Barn är ju mer än två miljoner av landets medborgare men barns rätt till information både om pandemin men också om olika åtgärder som vidtagits har fallerat. Vi menar att det därför är så viktigt att myndigheter, kommuner och alla som är i kontakt med barn måste kunna informera barn. 

Men det är ändå en pandemi, är det inte förståeligt att beslut främst fattats för att minska smittan? 

– Smittskyddet och att stoppa pandemin är grunden i det hela, men barnkonventionen och barns rättigheter gäller också under en samhällskris. Det vi kan se är att saker kunde gjorts bättre om det hade funnits ett barnrättsperspektiv med från början.   

Viktigt att utvärdera

Barnombudsmannen tycker att det nu är viktigt att utvärdera vidare hur besluten under pandemin påverkat barn och presenterar flera förslag för hur samhället ska bli bättre på att efterleva barnkonventionen under en kris:

 • Säkerställ barns delaktighet i Sveriges krisberedskap. 

 • Säkerställ barns rätt till utbildning under en kris.

 • Säkerställ barns rätt till hälsa och fritid.

Barnkonventionen

Barnkonventionen är en internationell överenskommelse som slår fast en rad grundläggande bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn.

Sen den första januari 2020 är barnkonventionen lag i Sverige. 

Barnkonventionen gäller för alla barn upp till 18 år. 

Barnkonventionen innehåller 54 artiklar men har fyra grundläggande principer som alltid ska beaktas när det gäller frågor som berör barn

• Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. 

• Barnets bästa ska alltid beaktas vid alla beslut som rör barn. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall och hänsyn ska tas till barnets egen åsikt och erfarenhet.

• Alla barn har rätt till liv och utveckling. Artikeln handlar inte bara om barnets fysiska hälsa utan också om den andliga, moraliska, psykiska och sociala utvecklingen.

• Alla barn har rätt till att uttrycka sin mening och få dem beaktade i alla frågor som berör dem. När åsikterna beaktas ska hänsyn tas till barnets ålder och mognad.

Källa: Barnombudsmannen, Unicef 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.