• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats i en bil på Vattugatan i Borlänge. Boende i området uppmanas hålla sig inne och undan från fönster. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Man borde föra in bestämmelser om barnets bästa och barnets rätt att komma till tals i förvaltningslagen, säger Elisabeth Dahlin.

Barnombudsmannen: ”Lagen måste ändras”

Uppdaterad
Publicerad

Barnombudsmannen reagerar nu på SVT:s avslöjande om Sofie, 13 år, som inte får flytta hem till sitt familjehem.
– Barnkonventionen säger att du har rätt till föräldrar, det står inte biologiska föräldrar, säger Elisabeth Dahlin.

Barnkonventionen blev svensk lag den första januari i år, och det borde synas mer i hur rätten tillämpar barns rättigheter, tycker Barnombudsmannen, BO.

“Biologiska föräldrarna får för mycket makt”

Barnombudsmannen menar att lagstiftningen nu måste anpassas mer till barnens rättigheter.

— Föräldrarätten är väldigt stark i Sverige, man borde föra in bestämmelser om barnets bästa och barnets rätt att komma till tals i förvaltningslagen, säger Elisabeth Dahlin.

Hälften får nya föräldrar

Nya siffror som SVT tagit fram visar att inte ens av de barn som omhändertas när de är under 3 år gamla får hälften någonsin en ny vårdnadshavare. Istället blir de kvar under socialtjänstens insatser under hela barndomen, utan laglig rätt till sina familjehemsföräldrar.

SVT:s granskning visar att Sofie, 13, som nu tvingas bo på HVB-hem är en av dem. Hon har inte ens rätt att få en prövning i domstol om att få flytta hem till familjehemmet, där hon växte upp.

Socialtjänsten tappar bort barnen röst

En stor forskningsstudie från Uppsala universitet visar att barns röster och beskrivning av sin situation ofta tappats bort på vägen när socialtjänsten utreder vad som är bäst för barnen.

Barnombudsmannen kräver att domstolarna får tydligare uppdrag att utreda och ta in sakkunskap när det behövs, eller får skicka tillbaka fallet till socialtjänsten när barnet inte har fått komma till tals.

Se hela granskningen på fem minuter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hela granskningen på fem minuter. Foto: Per Leandersson

Faktaruta LVU – rätten till sina föräldrar

Visa

När ett barn varit placerat tre år i samma familjehem, ska socialnämnden särskilt överväga om det finns skäl att ansöka om överflyttning av vårdnaden enligt 6 kap. 8 § FB. Syftet är att genom en överflyttning av vårdnaden till familjehemsföräldrarna skapa bättre kontinuitet och trygghet för barnet.

Men det har inte socialnämnden i Borlänge gjort, vilket fått konsekvenser för Sofie. För hennes familjehem har ingen talan. Det är bara vårdnadshavarna som har rätt att väcka talan i domstol om hemtagning.

Även om Sofie, 13 år, vädjar om att få flytta hem till sina fosterföräldrar igen, så är det upp till socialtjänsten. Barn över 15 år har däremot rätt att väcka talan och få frågan om LVU-vård prövad av domstol och har även rätt till ett eget ombud.

Källa: Socialstyrelsen / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Familjehemsbarnen

Mer i ämnet