Granskningen i fem frågor

Uppdaterad
Publicerad

Vad är det som har hänt?

Sofie, 13 år, har vuxit upp i ett familjehem. När socialtjänsten trodde att hon kunde vara i fara för sexuella övergrepp från en kille i familjehemmets närhet så sa de upp familjehemmet.

Men trots att killen nu har flyttat så får hon inte komma hem igen.

Hur har det kunnat hända?

Sofies biologiska föräldrar har funktionsnedsättningar som gör att hon inte får bo hos dem. Men de är fortfarande hennes vårdnadshavare, och vill ha tillbaka henne. Därför har Sofie ingen rätt att få en rättslig prövning om att få komma hem till familjehemmet.

Vilka är inblandade?

Sofie, som säger att hon inte har råkat ut för några sexuella övergrepp. Hon beskriver i sms den plötsliga flytten som “en hemsk mardröm”.

“Jag ska kämpa för att komma hem igen”, skriver hon. SVT har sökt henne i två månader men inte fått prata med henne, eftersom socialtjänsten sagt nej.

Sofies familjehemsföräldrar och syskon som hon vuxit upp med. Mamma Minna anklagar sig själv för att de inte stod på sig om att få vårdnaden överflyttad. “Vi har haft ett sånt bra samarbete med socialen i mer än tjugo år, jag trodde aldrig att de skulle kunna göra så här”.

Sofies biologiska föräldrar, som aldrig ville att hon placerades bort till att börja med.“Jag känner inte henne så bra idag”, säger mamman.

Socialtjänsten som placerat Sofie i ett familjehem vid födseln men som i tretton år låtit de biologiska föräldrarna ha kvar vårdnaden, trots att de menar att de aldrig kommer att bli lämpliga föräldrar.

Vad blev konsekvenserna?

Sofie är nu placerad på ett HVB-hem. Hon får inte ha sin egen dator eller mobil och hemmet går igenom hennes post. I flera månader har hon inte fått ringa eller skicka meddelanden till sitt familjehem, syskon eller släkt.

Vad säger de ansvariga?

De vill inte kommentera enskilda ärenden. Men i handlingarna står det att de ser att hon blev traumatiserad av att socialtjänsten flyttat henne. Deras plan är att hon nu ska få traumabehandling på HVB-hemmet, återknyta kontakten med sina biologiska föräldrar och så småningom få ett nytt familjehem.

“Dels behöver vi hjälpa henne att sluta vara traumatiserad och börja leva, och börja se XX och XX (de biologiska föräldrarna) som mamma och pappa.”

Fotnot : Sofie, Minna och Jocke heter I själva verket något annat.

Se hela granskningen nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofie, 13, isoleras från sin familj Foto: Per Leandersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Familjehemsbarnen

Mer i ämnet