Arkivbild från när flickan återförenades med fosterföräldrarna efter att ha suttit på ett HVB-hem. Foto: SVT

Vändningen: ”Sofie” får inte adopteras – hovrätten ändrar domen

Uppdaterad
Publicerad

15-åriga ”Sofie” har stridit för att få bli adopterad av sina fosterföräldrar, mot de biologiska föräldrarnas vilja. Falu tingsrätt godkände adoptionen i maj, men detta upphävs nu av Svea hovrätt.

Sofie, som egentligen heter något annat, har tagits om hand av fosterföräldrarna sedan hon var nyfödd. Men hennes biologiska mamma har år efter år försökt få tillbaka Sofie. De biologiska föräldrarna har tidigare uttryckt en oro över att förlora kontakt med sin dotter om de godkänner en adoption.

Biologiska mamman ges vetorätt

Hovrätten bedömer att eftersom den biologiska mamman motsätter sig adoptionen så saknas det förutsättningar för att genomföra adoptionen, trots att det går emot flickans vilja. Den biologiska pappan har numera accepterat en adoption och ser inga farhågor kring den, enligt domen.

Fallet ”Sofie”

Ett hovrättsråd är skiljaktig i domen och anser att de ”synnerliga skäl” som krävs för att ändå tillåta en adoption är uppfyllda.

– Det finns egentligen inga rättsfall kring adoption när det sker på det här sättet, det är obruten mark, har Denise Lagerkrantz som företräder fosterföräldrarna, sagt tidigare till SVT.

Satt instängd på HVB-hem i kritiserat fall

Fallet ”Sofie” granskades av SVT 2020 när den då 13-åriga flickan satt instängd på ett HVB-hem mot sin vilja, med begränsad kontakt med omvärlden. Borlänge kommuns socialtjänst kritiserades för hanteringen av flickan, bland annat av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Flickan bor idag hos de föräldrar som vill adoptera henne, vilket socialnämnden i Borlänge har gett grönt ljus till. Tidigare har socialnämnden avrått från att flickan ska bo där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Sofie”

Mer i ämnet