Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Sofie berätta inifrån HVB-hemmet: ”Inte träffat mina föräldrar på månader” Foto: PErnilla Edholm, Per Leandersson, SVT

Sofie, 13, sitter inspärrad på HVB-hem: ”Jag vill komma hem”

Uppdaterad
Publicerad

Sofie, 13 år, skildes mot sin vilja från sina fosterföräldrar – och vill nu att hennes fall prövas med hjälp av Barnkonventionen. Enligt hennes advokat skulle det bli ett pilotfall.
– Jag vill hem, säger Sofie till SVT när hon i smyg lyckas ringa ut från HVB-hemmet.

SVT har tidigare berättat om fallet Sofie som flyttades plötsligt från familjehemmet hon bott i sedan hon föddes.

Socialtjänsten oroade sig över att en kille i familjens närhet misstänktes för övergrepp mot en annan tjej. Men SVT:s granskning kunde visa att beslutet inte omprövades även när killen flyttat, trots att Sofie sa att hon aldrig utsatts.

Socialtjänsten menade att förtroendet var brutet. “Det är en allvarlig brist att familjehemmet inte tror att någonting har hänt” skrev de till familjehemmet.

– Det händer ju till och från att vi omplacerar från familjehem. Då får man anse att det här är avslutat, sa socialnämndens ordförande Kenneth Persson (S) tidigare.

Efter SVT:s granskning utreds nu kommunen av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Lyckas ringa ut

Sofie är fortfarande kvar på HVB-hemmet. Vi har under lång tid försökt komma i kontakt med henne men hon får inte ha sin dator eller mobiltelefon, utan bara ringa personer på en av socialtjänsten godkänd lista på tider som de har bestämt. Hon har ännu inte fått träffa dem hon kallar mamma och pappa.

– Jag har inte fått träffa dem på sex månader. Jag vill hem, säger Sofie när hon lyckas ringa till SVT för första gången.

Har du fått något skäl till att du inte får ha kontakt med vem du vill? 

– Det är för att jag inte ska kunna ha kontakt med mamma och pappa när jag vill.

Barn har rätt att höras

Sofie har sett våra reportage och vill att vi fortsätter att granska hennes fall. Sedan årsskiftet är Barnkonventionen svensk lag och där står det att barn har rätt att höras, och att deras åsikt ska räknas i beslut som rör dem.

Sofie försöker nu få en advokat för att överklaga socialnämndens beslut att avsluta hennes familjehem.

– För att hon ska hjälpa mig så att jag ska få komma hem igen. Socialtjänsten säger bara nej hela tiden. Och att jag inte behöver advokat.

Hur känns det?

– Jag vet inte, jobbigt bara.

SVT har bett ansvariga på socialtjänsten i Borlänge kommun att bemöta uppgifterna om att de nekar Sofie en advokat och de svarar att de inte vill kommentera enskilda ärenden.

Fotnot: Sofie heter egentligen någonting annat.

Denna granskning började med ett tips. Är du på ett HVB-hem som vi bör undersöka? Hör av dig till oss!

Ur Barnkonventionen som blev svensk lag 1:a januari 2020: “Konventionstaterna ska tillförsäkra barn som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dessa, i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.

För detta ändamål ska barnet, i alla domstolsförfaranden och administrativa förfaranden som rör barnet, särskilt beredas möjlighet att höras, antingen direkt eller genom en företrädare”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer