– Om Barnkonventionen inte bara ska se snygg ut på papper, menar vi allvar med att barn ska ha rätt att driva saker, barn ska ha rätt att säga vad de tycker, då måste det här fallet bli ett pilotfall, säger Sofies advokat UllaBella af Klercker. Foto: Pernilla Edholm / SVT

Hon vill ge utsatta barn rätt till en advokat

Uppdaterad
Publicerad

Advokat UllaBella af Klercker fick ett handskrivet brev på blommigt brevpapper som började med “Hjälp mig!” – då bestämde hon sig för att hjälpa 13-åriga Sofie.

Sofie sitter i dag på ett HVB-hem långt från sina fosterföräldrar, vänner och skola. Hon har inte träffat de hon kallar mamma och pappa på sex månader.

Advokat UllaBella af Klercker har överklagat fallet ända till Högsta förvaltningsdomstolen, och hoppas att det ska bli ett pilotfall för att pröva Barnkonventionen. Med hjälp av en fullmakt från Sofie försöker hon få bli hennes offentliga biträde.

Fallet ”Sofie”

– Hon säger ”jag vill inte vara kvar på det här stället”, då säger socialtjänsten att ”du inte behöver en advokat”. Då är hon ju helt rättslös, hur ska ett barn kunna hitta ut ur den här situationen om hon inte får en advokat?

SVT Nyheter har bett ansvariga på socialtjänsten i Borlänge kommun att bemöta uppgifterna och de svarar att de inte vill kommentera enskilda ärenden.

Fotnot: Sofie heter egentligen någonting annat. 

Denna granskning började med ett tips. Är du på ett HVB-hem som vi bör undersöka? Hör av dig till oss!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Sofie”

Mer i ämnet