Denise Lagerkrantz, fosterhemmets företrädare i fallet Sofie, var den som fick ge beskedet till fosterhemsföräldrarna att de får adoptera Sofie. Foto: SVT

Fosterföräldrarnas företrädare efter adoptionsbeskedet i Fallet Sofie: ”Vi grät allihopa”

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet om att Sofie får adopteras av sina fosterföräldrar hoppas fosterhemmets företrädare Denise Lagerkrantz att beslutet kan öppna upp för andra barn som befinner sig i liknande situationer.

– Det är i enlighet med FN:s barnkonvention att man ska kunna trygga barn på det här sättet genom adoption, säger hon.

På onsdagsförmiddagen kom Falu tingsrätt med beskedet att snart 15-åriga Sofie får adopteras av sina fosterföräldrar – mot sina biologiska föräldrars vilja.

– Det var väldigt glädjande och roligt, jag pratade med familjehemmet precis och de var väldigt glada, säger fosterföräldrarnas företrädare Denise Lagerkrantz som var i kontakt med dem direkt efter beskedet.

– Vi grät allihopa, sedan hörde jag att Sofie ringde upp dem samtidigt, berättar hon.

”Möjligheten till adoption används ganska lite”

Beslutet kan nu bli avgörande för liknande rättsfall framöver.

– Jag hoppas att det här kan öppna upp också för andra barn som varit familjehemsplacerade på det här sättet. Jag upplever att möjligheten till adoption används ganska lite i sådana här situationer, säger Denise Lagerkrantz.

Hur vanliga är sådana fall?

– Jag har stött på några stycken, jag har ett ärende där det gäller två barn som ligger hos Högsta Domstolen och vi får se om de tar upp det.

”Misstänker att de kommer att överklaga”

Nu återstår att se om de biologiska föräldrarna väljer att överklaga beslutet.

– Jag misstänker att de kommer att överklaga, men vi får väl se, säger Denise Lagerkrantz.

SVT har sökt de biologiska föräldrarnas advokat för en kommentar, men hon har på grund av tidsbrist inte haft möjlighet att kommentera beslutet ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer