Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här återförenas Sofie med de hon kallar Mamma och Pappa för första gången sedan tingsrätten beslutade att hon nu ska ses som deras dotter. Foto: Marja Grill /SVT

Tingsrättens beslut: ”Sofie” får adopteras av fosterföräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

14-åriga Sofie har stridit för att få bli adopterad av sina fosterföräldrar, mot de biologiska föräldrarnas vilja. Nu säger Falu tingsrätt sitt: Sofie får adopteras av fosterföräldrarna.

– Jag är adopterad! Jag är jätteglad, säger Sofie till SVT.

Strax efter klockan 11 på onsdagen kom beslutet från Falu tingsrätt. Fosterföräldrarna, som har tagit hand om flickan sedan hon var nyfödd, får adoptera henne. När Sofie, som snart fyller 15 år, nu adopteras av fosterhemmet får hon samma rättigheter som biologiska barn.

– Äntligen ska jag få göra sådant som jag drömt om! Jag har firat med pizza och jag fyller år snart så det blir kalas två gånger i rad, säger Sofie.

Fallet ”Sofie”

– Det känns som en dröm, mina celler dansar schottis nu! Älskade älskade unge, säger fostermamman Anneli efter beskedet.

Beslutet kan bli avgörande för liknande rättsfall framöver.

– Det finns egentligen inga rättsfall kring adoption när det sker på det här sättet, det är obruten mark, har Denise Lagerkrantz som företräder fosterföräldrarna, sagt tidigare till SVT.

Kommun och HVB-hem har avrått

Både kommunen och HVB-hemmet har kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för hur Sofie har behandlats.

Inför dagens beslut har socialtjänsten avrått, trots att det är väl dokumenterat i utredningarna hur starka band Sofie har till sina familjehemsföräldrar och hur traumatiserad hon blivit av flytten.

De biologiska föräldrarna har år efter år försökt få tillbaka Sofie och har uttryckt en oro över att förlora kontakt med sin dotter om de godkänner en adoption.

– Det blir inte samma sak, det känns som att man blir bortdragen liksom, har den biologiska mamman sagt.

I beslutet trycker tingsrätten på att ingenting tyder på att fosterhemsföräldrarna skulle förhindra framtida umgänge mellan Sofie och hennes biologiska föräldrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska ”Sofie” bli sina fosterföräldrars adoptivdotter? Nu avgörs fallet som SVT granskat i tingsrätten. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Sofie”

Mer i ämnet