Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här får Sofie träffa sina familjehemsföräldrar i 20 minuter, efter att ha hon suttit på ett HVB-hem i ett år. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Socialnämnden i Borlänge överklagar domen i fallet Sofie – ”Blir kvar på HVB-hemmet”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har i flera publiceringar granskat fallet med nu 14-åriga Sofie, som tvingades lämna sitt familjehem och i stället flytta till ett HVB-hem.

I maj beslutade förvaltningsrätten att hon ska få flytta tillbaka till dem hon kallar för ”mamma och pappa”. Men nu har Borlänges socialnämnd beslutat att överklaga – något som innebär att Sofie måste stanna på HVB-hemmet tills frågan avgjorts.

Efter SVT Nyheters granskning av fallet förra våren, kritiserade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, både kommunen och HVB-hemmet för hanteringen i ärendet.

Omhändertagna barn har rätt till en advokat och rätt att överklaga flytten, skrev Ivo, eftersom flickan har en annan åsikt än både socialtjänsten och sina lagliga vårdnadshavare om var hon ska bo.

Sofie vann i rätten

I maj kom beskedet att Sofie får komma tillbaka till familjehemmet. Det efter förvaltningsrätten i Faluns dom, där de ansåg att familjehemmet kan tillgodose den placering som anses vara bäst för Sofie.

– Det känns bra att man lyssnat på henne och vägt in hennes åsikter. Vi hade dock yrkat på att detta skulle börja gälla omedelbart, för att Sofie ska kunna få komma hem så fort som möjligt. Det fick vi avslag på och vi måste vänta på att domen vunnit laga kraft, berättade då Sofies advokat UllaBella af Klercker.

Överklagas till kammarrätten

Under fredagen kom dock beskedet att socialnämnden i Borlänge överklagar domen.

– Det betyder att flickan blir kvar på HVB-hemmet och att hon inte får flytta hem tills ärendet tas upp i kammarrätten. Vilket vi idag inte vet när det kommer att göra, säger UllaBella af Klercker.

Socialnämnden i Borlänges vice ordförande Lena Löfgren Berglund skriver i ett mejl att: ”Socialnämnden tog idag ett majoritetsbeslut om att överklaga domen till Kammarrätten och vill avvakta den rättsliga prövningen innan vi ger ett uttalande i ärendet.”.

SVT Dalarna fortsätter att söka Borlänge kommun för en kommentar.

Sofie heter i själva verket något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer