Föräldrarna var oroliga efter att socialtjänsten i Borlänge plötsligt hämtade upp dem och förde dem till kommunhuset så de spelade in mötet. Lyssna i klippet på hur de utsätts för påtryckningar att inte prata med SVT:s journalist. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hemliga inspelningarna avslöjar: Föräldrar utsätts för påtryckningar av socialen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har granskat fallet med 13-åriga Sofie som tvingas bo på ett HVB-hem, trots att hon inte har gjort något fel. När SVT Nyheter kontaktar socialtjänsten i Borlänge svarar de med att hämta in de biologiska föräldrarna.

Sofies biologiska föräldrar har funktionsnedsättningar som gör att de inte anses kunna ta hand om sitt barn. De har försökt få tillbaka Sofie i alla år och undrar nu hur det kan vara bättre att hon placerats på ett HVB-hem, långt ifrån vänner, skola och familj.

De är hennes lagliga vårdnadshavare och har gett SVT Nyheter fullmakt för att vi ska granska fallet.

—  Då ringde de oss och sa att vi skulle komma in. Jag sa att jag har inte råd. Då sa hon att då kommer jag och hämtar er, säger Sofies biologiska pappa.

Föräldrarna var oroliga, och spelade in mötet. Socialtjänsten krävde att de skulle riva fullmakten och sluta prata med SVT. De tog också upp att föräldrarna snart ska upp i rätten och att socialtjänsten skulle ta upp det som någonting negativt om de går ut i media. Något som föräldrarna upplevde som ett hot.

– Det var jobbigt...att de pressar och pressar, säger Sofies pappa.

– Ja det var pressande. De sa “skriv inte på papper skriv inte på papper”, säger Sofies mamma.

– Självklart låter det inte jättebra, fast vi måste titta på omständigheterna, säger Borlänge kommuns socialchef, Tomas Ahlin.

Fast finns det några omständigheter när det är okej att göra så här?

– Absolut inte.

Se hela granskningen nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofie, 13, isoleras från sin familj Foto: Per Leandersson

När ett barn varit placerat tre år i samma familjehem, ska socialnämnden särskilt överväga om det finns skäl att ansöka om överflyttning av vårdnaden enligt 6 kap. 8 § FB. Syftet är att genom en överflyttning av vårdnaden till familjehemsföräldrarna skapa bättre kontinuitet och trygghet för barnet.

Men det har inte socialnämnden i Borlänge gjort, vilket fått konsekvenser för Sofie. För hennes familjehem har ingen talan. Det är bara vårdnadshavarna som har rätt att väcka talan i domstol om hemtagning.

Även om Sofie, 13 år, vädjar om att få flytta hem till sina fosterföräldrar igen, så är det upp till socialtjänsten. Barn över 15 år har däremot rätt att väcka talan och få frågan om LVU-vård prövad av domstol och har även rätt till ett eget ombud.

Källa: Socialstyrelsen / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Familjehemsbarnen

Mer i ämnet